Kyrkofullmäktiges ordförande i Malmö: "Kyrkorådet får bakläxa"

Malmö pastorat har ekonomiska problem. Kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block är kritisk till kyrkorådets hantering. Kyrkoherde Gunilla Hallonsten säger att kyrkorådet nu har kontroll på läget igen. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block tycker att det är oacceptabelt att kyrkorådet inte informerat de förtroendevalda om den havererade ekonomin i Malmö pastorat. "Jag försöker följa upp det arbete som görs och behöver samtidigt kunna lita på att varje chef tar ansvar inom sitt eget område," säger kyrkoherde Gunilla Hallonsten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Malmö pastorat har ekonomiska problem. Kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block är kritisk till kyrkorådets hantering. Kyrkoherde Gunilla Hallonsten säger att kyrkorådet nu har kontroll på läget igen. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkans Tidning har tidigare rapporterat att Malmö pastorat har akuta likviditetsproblem och måste låna för att kunna betala löner. 

"Vi visste inget"

Kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block (S), säger att han blev informerad om situationen först i torsdags. Precis en vecka efter att kyrkofullmäktige klubbat igenom budgeten för 2025. 

– När vi antog budgeten visste vi inte hur katastrofalt läget var, säger han.  

Claes Block säger att det är kyrkorådet som har det uppföljande ansvaret och han är kritisk till hur framför allt kyrkorådets arbetsutskott hanterat det hela.

– Jag har gång på gång sagt till kyrkorådet att arbetsutskottet måste följa upp ekonomin varje månad och att kyrkorådet i stort ska göra det varje tertial.

Hur allvarligt skulle du säga att läget är?

– Det är jätteallvarligt. Det innebär att vi kommer ha drift på målkapital och det kommer vara förödande. Man ska ha drift på de intäkter som kommer in, säger han.

Målkapitalet spenderat

Claes Block säger att det tidigare funnits ett beslut från kyrkofullmäktige om att avsätta 20 miljoner i målkapital och minska utgifterna motsvarande vad fem anställda kostar varje år. Det är uppenbart att det inte gjorts.

– När jag lämnade som kyrkorådets ordförande 2021 hade vi 81 miljoner i kapital. De är nu borta. Det är inte ansvarsfullt och där får arbetsutskottet bakläxa.

Claes Block är också kritisk till att ledningen med kyrkoherde och ekonomichef inte sett till att hålla de förtroendevalda informerade om ekonomin. 

– Det är fullständigt oacceptabelt. 

För många konsulter

Att det skulle vara minskande intäkter från kyrkoavgiften och cyberattacken som ligger bakom den stora likviditetsförlusten tror han inte är hela sanningen. 

– Arbetsutskottet har haft alldeles för dålig uppföljning. Sedan anser jag att man haft för mycket administration och alldeles för många konsulter inne som jobbat även på längre sikt. Det drar iväg kostnaderna. 

Claes Block säger att han nu bett pastoratets auktoriserade revisorer att titta på budgeten för 2025 för att se om den kan ligga fast eller om en ny budget med anpassade utgifter behöver tas fram. 

– Om vi inte har intäkter så det räcker måste verksamheten påverkas. Vi människor får leva på den lön som vi har och det är samma med kyrkan. 

Kyrkoherden: Vi har vidtagit åtgärder

De bakomliggande faktorerna till det som hänt, säger kyrkoherde Gunilla Hallonsten, är sjunkande medlemsantal i kombination med kostnadsinflation, att man tagit tag i stora projekt och ett eftersatt fastighetsbestånd samt merarbete som följt av cyberattacken. 

Gunilla Hallonsten

– Det svåra är att vi inte har sett att likviditeten har sjunkit. Det är väldigt beklagligt. Det är den mänskliga faktorn. Nu har vi tagit fram förslag till långsiktiga och kortsiktiga åtgärder, rutiner för kontroll och uppföljning och kommunikation från och inom ekonomiavdelningen.

Gunilla Hallonsten säger att hon fick kännedom om situationen dagen innan hon informerade arbetsutskottet.

Hur ser du, som kyrkoherde, på ditt ansvar i det här?

– I min roll har jag ett antal chefer inom fastighet, IT, HR, ekonomi och kommunikation som bistår pastoratet, mig och de förtroendevalda för att vi ska ha ett kvalitetssäkrat arbete. Jag försöker följa upp det arbete som görs och behöver samtidigt kunna lita på att varje chef tar ansvar inom sitt eget område.

Har du lyckats med den uppföljningen om du ser på det som hänt nu?

– Jag har svårt att säga vad som är lyckat eller inte i detta. Tillsammans med arbetsutskottet och kyrkorådet har jag ansvar för organisationen. Vi har försökt få fram likviditetsrapporter och har inte lyckats med det. Nu har vi koll på situationen och gör så gott vi kan. 

– Vad gäller löner så är det självklart prioriterat och kommer att betalas ut, det är ingen som ska behöva känna sig orolig över sin lön, säger Gunilla Hallonsten.