De våldsamma demonstrationerna fortsätter i USA.
Svenska kyrkan i Los Angeles tar emot många samtal från oroliga svenskar.
I Stockholm samlades i går tusentals demonstranter under budskapet ”Black lives smatter”, trots coronarestriktionerna. I USA fortsätter de våldsamma upploppen och protesterna.
I Los Angeles råder utegångsförbud på kvällen och nationalgardet har kallats in.
– Det är väldigt mycket som är sönderslaget här och folk är oroliga. Många ringer till kyrkan och jag sitter i telefonjour nästan dygnet runt, säger kyrkoherde Hans Bratt Hernberg, när Kyrkans Tidning talar med honom under onsdagen.
En del församlingsaktiva har deltagit i de fredliga manifestationerna mot rasism och polisbrutalitet.
– Vi som kyrka står med och tar avstånd från all form av rasism. Vi är en profetisk rörelse och att markera mot orättvisor är en viktig uppgift.
– Men många grupper, både på höger- och vänsterkanten, utnyttjar situationen för att skapa bråk. Det slår tyvärr tillbaka och förstör för dem som verkligen skulle behöva en röst nu.
Hans Bratt Hernberg berättar att han själv hamnade mitt i en våldsam demonstration. Han var i Svenska kyrkans lokaler i området San Pedro, när det första meddelandet om utegångsförbud gick ut.
– Demonstrationerna drog igång och det var fullt pådrag med blåljus. Det var skottlossning runt kyrkan, polisen sköt med gummikulor.
Svenska kyrkan i Los Angeles har under pandemin hjälp människor att handla mat och en volontärgrupp arbetar med att ta emot samtal på församlingens jourtelefon. Sedan upploppen satte igång har samtalen blivit fler.
– Den viktigaste uppgiften för kyrkan nu tror jag är att lyssna. Många behöver prata. Pandemin är som ett stort nationellt trauma, människor har blivit av med jobbet och har det tufft. Så kommer det här, det blir ett extra slag för folk.
Under pandemin har många vänt sig till kyrkan, fler har blivit medlemmar och många har velat besöka de få gudstjänster som hållits.
Men på grund av restriktionerna lägger församlingen främst ut andakter på sociala medier.
– Vi får bara vara 25 personer i lokalen och måste ta tempen på alla. Vi får inte sjunga och vi får inte ha nattvard. Vi har plast på bänkarna som vi måste byta ut när någon suttit där.
Personalen arbetar långa dagar för att hinna besöka och prata med så många församlingsmedlemmar som möjligt över hela Los Angeles. En vecka i månaden besöker kyrkans personal även San Fransisco.
– Vi har ”Soul talks”, då vi intervjuar olika människor och lägger ut på vår Instagram. Folk uppskattar verkligen det, att få höra från någon annan i församlingen, eller någon annan svensk i Los Angeles.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.