Kyrkomusikern sökte vänner i SVT: Så har det gått

Adam Edvardsson

En fråga som Adam Edvardsson ställer sig är hur församlingarna ska nå ut till unga mitt i livet som lider av ofrivillig ensamhet. Foto: Erik Norin

Tittarna kunde under förra året följa kyrkomusikern Adam Edvardsson som medverkade i SVT-dokumentären "Vänner sökes". Nu berättar han för Kyrkans Tidning hur det har gått sedan serien sändes.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ensamhet
Adam Edvardsson

En fråga som Adam Edvardsson ställer sig är hur församlingarna ska nå ut till unga mitt i livet som lider av ofrivillig ensamhet. Foto: Erik Norin

Nyligen kom en rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) som visar att närmare 700 000 svenskar saknar en nära vän. Enligt den senaste rapporten är det killar som har det tuffast.

Nästan var tionde kille eller man över 16 år har inte någon nära vän, motsvarande siffra bland tjejer och kvinnor är sex procent.

En person som varit öppen med sitt sökande efter vänner är kyrkomusikern Adam Edvardsson som Kyrkans Tidning tidigare skrivit om. Då var han aktuell i SVT-serien "Vänner sökes".

När jag mådde som sämst kände jag mig som ensammast i världen. Jag tänkte: hur kunde jag hamna här? Nu när man ser den här statistiken så känner man att det är skönt att det inte bara är jag. Men samtidigt blir jag väldigt bekymrad också och tänker hur många fler det kan vara som inte är med i undersökningen.

Ensamma mitt i livet bortglömda

Adam upplever att man mer ofta pratar om äldres ensamhet och ensamheten som uppstår när en partner går bort och att ensamheten som kan drabba dem som är mitt i livet hamnar i skuggan.

Hur tänker församlingar kring gruppen 25-45 år?  Jag tycker man glömt bort gruppen som är för gammal för ungdomsverksamheten och för ung för att komma till våffelstugan. De som jobbar på dagarna kan inte gå på  dagverksamheter. Hur ser det ut med ung vuxen-verksamheten? Kanske behöver man samverka med andra aktörer i samhället för att nå de människorna?

Sedan dokumentären sändes har han fått en del positiva reaktioner. 

Radio och tv har hört av sig för att prata om ofrivillig ensamhet och att sakna av nära vänner. Att media och samhället har börjat uppmärksamma detta har också har gett insikt om att det är många som känt likadant som mig.

Funnit vänner genom utbildningen

Och på vänfronten har det hänt en del.

Dokumentären gjorde att jag vågade börja folkhögskola och kyrkomusikerutbildningen där jag hittat vänner.

Till andra i liknande sits ger han tipset att våga ta tjuren vid hornen. 

- Våga bryta mönstret, att inte sitta hemma ensam och känna sig misslyckad. Man kan gå på restaurang själv. Det kändes lite läskigt när jag gjorde det, men jag tror att aldrig fått så mycket uppmärksamhet av servicepersonalen. Jag kände mig verkligen inkluderad.

Försök hitta ett ställe och sammanhang om man har ett specifikt intresse. Träffar man människor med liknande intresse är det lättare att mötas i en konversation.

Snart, den 12 juni, tar Adam sin kantorsexamen. Efter det väntar en flytt till västkusten då han den 14 juni börjar en tjänst som kantor i Västra Frölunda pastorat i Göteborg.

Fakta: Om statistiken

Statistiken kommer från Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF), som beskriver Sveriges befolkning 16 år och äldre.

I den ställs frågor inom ett antal områden: hälsa, ekonomi, boende, sysselsättning, välbefinnande och tillit, fritid, sociala relationer, medborgerliga aktiviteter, trygghet och arbetsmiljö.

Statistiken används bland annat till jämförelser mellan grupper, jämförelser över tid och vid internationella jämförelser.

Källa: SCB