Ingen risk för krock mellan kyrkovalet och eventuellt extraval

Risken för att kyrkovalet överlappar extravalet till riksdagen har avtagit kraftigt, säger valexperter. Foto: Marcus Gustafsson

"Det kommer inte att ske någon överlappning av valdagar, den risken är överspelad", säger Anna Nyqvist, kanslichef på valmyndigheten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Risken för att kyrkovalet överlappar extravalet till riksdagen har avtagit kraftigt, säger valexperter. Foto: Marcus Gustafsson

Den 19 september hålls kyrkovalet. En del av valförrättarna tjänstgör också vid de allmänna valen, och vissa av vallokalerna som används under kyrkovalet används även vid allmänna val.

Ett extraval hade därför inte kunnat hållas samma dag, säger Anna Nyqvist.

Men risken fanns för att valen skulle kunna överlappa varandra tidsmässigt. Den risken har minskat avsevärt eftersom inget beslut om extraval fattats ännu. 

Talmansrundorna kan enligt talmannen komma att ta upp till en månad, och därför har risken minskat för överlappning om ett extraval skulle bli av.

Och det inkluderar förtidsröstningen, som påbörjas tio dagar före ett extra val, säger hon.

Anki Bondessonkyrkovalledare på kyrkokansliet, gör samma bedömning.

Anna Nyqvist, valmyndigheten och Anki Bondesson, kyrkovalledare, bedömer risken för överlappning som väldigt liten. Statsvetaren Jan Strid tror att ett extraval leder till färre röstande i kyrkovalet: Foto: Fialotta Bratt, Magnus Aronsson/Ikon, privat

Vi följer utvecklingen noggrant. Och eftersom talmansrundorna just startat tror vi att risken för att ett extraval ska krocka med  kyrkovalsdagen eller veckan nog är väldigt liten. Det undanröjer vår oro för konkurrens om lokaler, material och personalresurser. 

Jan Strid, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på kyrkoval, säger att risken är stor för att valdeltagandet i kyrkovalet påverkas om det blir ett extraval, även om valen inte överlappar.

Kyrkovalet skulle förlora uppmärksamhet efter ett beslut om ett extraval. För då skulle riksdagspartierna, Centern, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, omedelbart dra igång sina valkampanjer och satsa stora resurser på dem. Kyrkovalet skulle hamna i skymundan.

Fokus hos C, S och SD skulle förflyttas, vilket skulle påverka deras kyrkovalskampanjer och valdeltagandet skulle därför sjunka. Men det kan gynna Posk och andra nomineringsgrupper som inte är riksdagspartier, säger Jan Strid.

Fakta: Kyrkoval och extraval

Kyrkovalet äger rum den 19 september.

Förtidsröstning kan ske från den 6 september.

 

Extraval:

Talmannen har i uppdrag att ta fram ett förslag till ny statsminister. Talmannen pratar då med alla riksdagspartiernas företrädare för att ta reda på vilken statsministerkandidat som har tillräckligt stöd.

När talmannen har ett förslag till ny statsminister och han har överlagt med de vice talmännen röstar riksdagen om förslaget. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget går det inte igenom. Annars är det godkänt.

Blir det ”nej” måste talmannen prata med partiledarna igen, överlägga med de vice talmännen, och därefter lämna ett nytt förslag. Talmannen har fyra gånger på sig. Om inget förslag till ny statsminister får tillräckligt stöd ska ett extra val hållas inom tre månader.

Talmannen har sagt att det ska bli en omröstning per vecka. Den första omröstningen väntas nästa vecka, vecka 27. Får ingen statsministerkandidat tillräckligt stöd och fyra omröstningar genomförs kan beslut om extraval fattas tidigast under vecka 30. Då måste valet hållas senast i slutet av oktober.

Förtidsröstning kan ske tio dagar före valdagen för det extra riksdagsvalet. 

Källa: svenskakyrkan.se/kyrkoval, riksdagen