I Viby församling, Strängnäs stift, hade en av komministertjänsterna länge varit vakant och, precis som för många landsortsförsamlingar, var det kämpigt att tillsätta den.
Att anställa en komminister som inte viger samkönade par, borde dock inte varit aktuellt. Det menar Ulrika Björklund, som i våras lämnade sin plats som ledamot i kyrkorådet efter en diskussion i frågan, något som Nerikes Allehanda var först med att berätta.
Prästen berättade under anställningsintervjun
Ulrika Björklund satt i rekryteringsgruppen och var således med när en präst som sökt tjänsten kallades till anställningsintervjun i våras.
– På slutet fick prästen frågan om det var något mer han ville berätta. Han var tyst en stund och sa sedan att han inte viger samkönade, säger Ulrika Björklund.
– Efteråt sa jag till rekryteringsgruppen att jag går aldrig med på att vi anställer någon som inte viger samkönade. Det går inte.
Majoriteten röstade för anställning
När kyrkorådet i juni i år samlades för en heldag tillsammans var en av punkterna att besluta om en eventuell tillsvidareanställning för prästen. Det blev omröstning och en majoritet röstade för en anställning.
– Vid fikat reste jag mig och sa att jag har inte mer att tillföra. Jag har senare hört att det finns de som tycker att jag är en “dålig förlorare”, men det är det inte. Det här har med människosyn att göra. Jag kan inte engagera mig i en församling som står för att alla människor inte är lika mycket värda, säger Ulrika Björklund och fortsätter:
– Det är en jättestor sorg, för församlingen har varit en så stor del av mitt liv under så många år.
Ulrika Björklund planerar att fortsätta sitt engagemang i Svenska kyrkan, men när hon fick veta att hon inte kan välja församlingstillhörighet och hennes kyrkoavgift även fortsättningsvis skulle gå till Viby församling, gick hon ur Svenska kyrkan.
– Jag är kristen, men jag kan inte sympatisera med en församling som, i mina ögon, inte går Guds väg.
"Som ordförande behövde jag värna den kyrkoherde vi har"
I Svenska kyrkan gäller i dag att varje församling är ansvarig för att tillhandahålla präst när ett par, oavsett kön, önskar vigas i församlingen. En enskild präst har dock rätt att avstå från att viga.
Viby församlings kyrkoherde viger inte heller samkönade. Magnus Furuholm, kyrkorådets ordförande, tycker inte det är ett problem att ha två präster i församlingen med den synen på äktenskapet.
– Våra prästtjänster är en heltid, en 75 procent och en halvtid. Av dem är det två som har den här synen att de inte viger samkönade och en som gärna gör det. Än så länge så är det något som enligt kyrkans regler varje enskild präst får ta ställning till och ha olika uppfattning om.
– Här låg det också för mig som ordförande i kyrkorådet att värna den kyrkoherde vi har, att han inte ska bli fullständig utarbetad, utan att vi också ska kunna utveckla verksamheten.
Är alla, oavsett sexuell läggning, välkomna till Viby församling?
– Ja. Viby församling utestänger inte någon. Alla välkomna och det är inte bara ett stelbent följande av reglerna, utan det är en ärlig och uppriktig mening att alla är välkomna.
Magnus Furuholm tycker det är tråkigt att tillsättningen har lett till att en ledamot lämnat kyrkorådet.
– Det är en högt värderad ledamot, kunnig och duktig, som jag bara kan beklaga att hen inte vill vara kvar. Det är en förlust för oss i församlingen och för Svenska kyrkan, säger han.