Ledamot gick ur kyrkan efter att kyrkorådet anställt präst som inte viger samkönade

Ulrika Björklund har varit engagerad i Viby församling i större delen av sitt liv, men nu har ett kyrkorådsbeslut fått henne att lämna. Foto: Mattias Björklund, privat

Viby församling fick äntligen en sökande på sin komministertjänst. Men när kyrkorådet röstat om prästens anställning lämnade en ledamot sitt uppdrag. “Jag går aldrig med på att vi anställer någon som inte viger samkönade”, säger tidigare ledamot Ulrika Björklund.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Ulrika Björklund har varit engagerad i Viby församling i större delen av sitt liv, men nu har ett kyrkorådsbeslut fått henne att lämna. Foto: Mattias Björklund, privat

I Viby församling, Strängnäs stift, hade en av komministertjänsterna länge varit vakant och, precis som för många landsortsförsamlingar, var det kämpigt att tillsätta den.

Att anställa en komminister som inte viger samkönade par,  borde dock inte varit aktuellt. Det menar Ulrika Björklund, som i våras lämnade sin plats som ledamot i kyrkorådet efter en diskussion i frågan, något som Nerikes Allehanda var först med att berätta.

Prästen berättade under anställningsintervjun

Ulrika Björklund satt i rekryteringsgruppen och var således med när en präst som sökt tjänsten kallades till anställningsintervjun i våras.

– På slutet fick prästen frågan om det var något mer han ville berätta. Han var tyst en stund och sa sedan att han inte viger samkönade, säger Ulrika Björklund.

– Efteråt sa jag till rekryteringsgruppen att jag går aldrig med på att vi anställer någon som inte viger samkönade. Det går inte.

Majoriteten röstade för anställning

När kyrkorådet i juni i år samlades för en heldag tillsammans var en av punkterna att besluta om en eventuell tillsvidareanställning för prästen. Det blev omröstning och en majoritet röstade för en anställning.

– Vid fikat reste jag mig och sa att jag har inte mer att tillföra. Jag har senare hört att det finns de som tycker att jag är en “dålig förlorare”, men det är det inte. Det här har med människosyn att göra. Jag kan inte engagera mig i en församling som står för att alla människor inte är lika mycket värda, säger Ulrika Björklund och fortsätter:

– Det är en jättestor sorg, för församlingen har varit en så stor del av mitt liv under så många år.

Ulrika Björklund planerar att fortsätta sitt engagemang i Svenska kyrkan, men när hon fick veta att hon inte kan välja församlingstillhörighet och hennes kyrkoavgift även fortsättningsvis skulle gå till Viby församling, gick hon ur Svenska kyrkan.

– Jag är kristen, men jag kan inte sympatisera med en församling som, i mina ögon, inte går Guds väg.

"Som ordförande behövde jag värna den kyrkoherde vi har"

I Svenska kyrkan gäller i dag att varje församling är ansvarig för att tillhandahålla präst när ett par, oavsett kön, önskar vigas i församlingen. En enskild präst har dock rätt att avstå från att viga. 

Viby församlings kyrkoherde viger inte heller samkönade. Magnus Furuholm, kyrkorådets ordförande, tycker inte det är ett problem att ha två präster i församlingen med den synen på äktenskapet.

– Våra prästtjänster är en heltid, en 75 procent och en halvtid. Av dem är det två som har den här synen att de inte viger samkönade och en som gärna gör det. Än så länge så är det något som enligt kyrkans regler varje enskild präst får ta ställning till och ha olika uppfattning om.  

– Här låg det också för mig som ordförande i kyrkorådet att värna den kyrkoherde vi har, att han inte ska bli fullständig utarbetad, utan att vi också ska kunna utveckla verksamheten.

Är alla, oavsett sexuell läggning, välkomna till Viby församling?

– Ja. Viby församling utestänger inte någon. Alla välkomna och det är inte bara ett stelbent följande av reglerna, utan det är en ärlig och uppriktig mening att alla är välkomna.

Magnus Furuholm tycker det är tråkigt att tillsättningen har lett till att en ledamot lämnat kyrkorådet.

– Det är en högt värderad ledamot, kunnig och duktig, som jag bara kan beklaga att hen inte vill vara kvar. Det är en förlust för oss i församlingen och för Svenska kyrkan, säger han. 

Fakta: Det har kyrkomötet tidigare beslutat om samkönade vigslar

Kyrkomötet 2005 beslutades om att möjliggöra välsignat partnerskap för samkönade par. Ansvaret vilade på församlingarna och varje enskild präst hade rätt att avstå. Beslutet innehöll också konstateranden om att inte fördöma eller skuldbelägga homosexuella och aktivt motverka diskriminering, samt att kyrkan inte bör driva verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella.

Kyrkomötet 2009 beslutade om att möjliggöra kyrklig vigsel av samkönade par. Ansvaret vilar på församlingarna och varje enskild präst har rätt att avstå. Det konstaterades att Svenska kyrkan rymmer olika uppfattningar i äktenskapsfrågan men att ingen diskriminering av samkönade par får förekomma.

2016 föreslog Anna Ekström från Fria liberaler i Svenska kyrkan att alla nya präster skulle behöva säga ja till att viga homosexuella par. Motionen stöddes av ledamöter från Socialdemokraterna, Öppen kyrka – en kyrka för alla, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Vänstern i Svenska kyrkan, men fick underkänt av läronämnden och biskoparna. Läronämnden ansåg att ett sådant villkor skulle inskränka biskoparnas ansvar och gå emot Svenska kyrkans ordning. Motionen gick inte igenom.

2021 inför kyrkovalet väcktes frågan på nytt. Även Borgerligt alternativ och Centerpartiet anslöt sig nu till gruppen som ville se ett ja till att viga homosexuella som nytt vigningsvillor för prästkandidater. Dåvarande ärkebiskop Antje Jackelén påminde om läronämndens tidigare ställningstagande och frågan togs inte upp på kyrkomötet.

I mars 2022 kom biskopsmötet med ett skriftligt uttalande där det slog fast att hela biskopsmötet står bakom 2009 års beslut och delar samma målbild om att ”alla präster med glädje och fri vilja viger par av olika kön liksom av samma kön”. Dock ansåg biskopsmötet att ett nytt vigningsvillor ”inte är förenligt med Svenska kyrkans förståelse av sin evangelisk-lutherska identitet”.

På 2022 års kyrkomöte avslogs en motion om avkraga präster som säger nej till att viga samkönade par.

Kyrkostyrelsen beslutade våren 2023 att utreda om samkönade vigslar får vara en fråga i samband med anställning. Biskopsmötet väckte förslaget för att skapa klarhet i frågan.