Ledare utbildas mot övergrepp

Sedan i våras har omkring 600 ledare i Svenska kyrkan gått webbkursen Trygga möten. Materialet kommer från scoutrörelsen. Scouterna kräver att alla nya ledare ska gå kursen.

– Så borde det vara i Svenska kyrkan också, säger Inger Lise Olsen, Svenska kyrkans handläggare för genderfrågor.

Svenska kyrkan och Svenska kyrkans unga har köpt rättigheterna till Trygga möten. Hittills har nationell nivå betalat för kursen, budgeten har varit 120 000 kronor. I framtiden räknar Inger Lise Olsen med att stift och församlingar kommer att betala kursen som kostar 200 kronor per deltagare.

– Men ett övergrepp kostar så enormt mycket. Många utsatta präglas djupt av upplevelsen, den kan påverka framtida relationer, självbilden och Gudsbilden. Hela livet kan gå sönder. Jag har talat med personer som utsattes under söndagsskolan för 45 år sedan eller under konfirmationen för 30 år sedan. För dem är kränkningarna fortfarande levande, säger hon.

Men också förövaren drabbas hårt.

– Och dennes familj och ofta församlingen. Dessutom är det vanligt att en del av församlingen ställer sig bakom offret, en annan stöder den uppskattade ledaren, gärningsmannen, och det sätter djupa spår.

Inger Lise Olsen tror inte att det sker fler övergrepp i kyrkan än på andra ställen i samhället.

– Men vi möter människor i utsatta situationer, under känsliga perioder av deras liv. Vi bjuder in till en nära gemenskap, till fördjupande samtal, med en självbild att vår miljö är trygg. Den gör att vi kan ha svårt att tro att övergrepp verkligen skulle kunna ske hos oss.

Utbildningen Trygga möten är utformad för unga ledare, men alla som arbetar med barn och unga bör gå den, tycker Inger Lise Olsen.

Utbildningen lär om härskartekniker, diskriminering och vad som är ett övergrepp. Den lär hur man ska förebygga övergrepp och bemöta dem, om de ändå sker, och vad lagarna säger.

– När det gäller ett brott eller misstanke om brott ska polisanmälan alltid göras. Förr försökte man ofta hantera övergrepp själva, då var det inte ovanligt att övergreppet bagatelliserades och att församlingen sedan ville att förövaren skulle träffa offret för att be om förlåtelse. Men det handlar om församlingens behov. Den utsatte vill bli trodd och behöver hjälp att placera skulden.

I kyrkan får unga ledare ta ett stort ansvar och föräldrar skickar barn och ungdomar till kyrkans verksamheter och litar på att de är trygga där. Går det snett är det allvarligt för alla inblandade. Så församlingarna måste vara medvetna om riskerna. Är församlingen tydlig är det en hjälp för de unga ledarna, menar Inger Lise Olsen.

– Innan man åker på ett läger måste det vara klart att det inte får förekomma några sexuella relationer, vilka som får vara i vilka rum, vilket språkbruk man ska ha och vilken typ av lekar som är tillåtna.

Det finns cirka 9 000 unga ledare i kyrkan. 600 har gått kursen. Hur medveten är kyrkan om riskerna för sexuella övergrepp?

– Det varierar, vissa har långt kvar, några stift har arbetat mycket med frågorna, Härnösands, Växjö och Västerås till exempel. Men mycket har hänt sedan vi började med arbetet för 20 år sedan, säger Inger Lise Olsen.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.