Malmö pastorat lånar till decemberlönerna

Malmö pastorat

Det är svajigt i Malmö pastorats ekonomi just nu. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkorådet i Svenska kyrkans största pastorat fick i måndags veta att pastoratet har akuta likviditetsproblem. Malmö pastorat hade inte pengar att betala ut de anställdas löner för december. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Malmö pastorat

Det är svajigt i Malmö pastorats ekonomi just nu. Foto: Marcus Gustafsson

Malmö pastorats kyrkoråd har beslutat att ansöka om en checkkredit för att lösa pastoratets akuta likviditetsproblem. Det var på ett sammanträde den 11 november som kyrkorådet informerades av kyrkoherde Gunilla Hallonsten om den kritiska situationen gällande församlingens ekonomi.

– Hon berättade det är kris, kris, kris i Malmö pastorat gällande likviditeten, vilket chockerade oss alla. För vi hade kyrkofullmäktige förra veckan och ingen sa något där om att vi är i ett krisläge, säger kyrkorådsledamoten Patrik Lindqvist.

Likviditet är ett sätt att mäta ett företag eller organisations betalningsförmåga på kort sikt. Ett riktmärke för en god likviditet brukar vara över 100 procent. Då är de likvida medlen, det vill säga tillgängliga pengar i kassan och på banken, lika stora som eller större än företagets kortfristiga skulder.

Har sjunkit kraftigt sen 2023

Patrik Lindqvist

I oktober 2024 hade Malmö pastorat en kassalikviditet på 59 procent. Vid ingången av 2023 var likviditeten 150 procent och sedan dess har den alltså sjunkit kraftigt. Att kassalikviditeten legat under 100 procent sedan i våras är dock inget som kyrkorådet har informerats om.

– Flera av oss ledamöter har flertalet gånger bett om likviditetsrapporter och inte fått dem levererade, säger Patrik Lindqvist och fortsätter:

– Tidigare har vi alltid fått tertial-, kassaflödes- och likviditetsrapporter och kunnat ställa frågor och få svar. Det får vi inte längre. Hela mandatperioden har det varit problematiskt att få fram uppgifter och handlingar.

Sjunkande medlemsantal har bidragit

Patrik Lindqvist upplever inte att kyrkorådet fått någon förklaring till varför likviditeten har sjunkit.

– Det är tredje mandatperioden jag sitter i kyrkorådet och vi har alltid större utgifter på hösten, men vi brukar ta höjd för det ekonomisk. Att utgifterna skulle flöda så mycket som de gjort nu har jag aldrig varit med om tidigare, säger han.

Hélen Persson

Kyrkorådets ordförande Helén Persson säger att en förklaring till att likviditeten sjunkit är att medlemsantalet går ner och pastoratet inte får in lika mycket i kyrkoavgift. Lägre intäkter har gjort det svårare att klara av samhällets kostnadsinflation.

– Sen har vi tagit tag i våra projekt, både planerade och eftersatta och stora summor har betalats ut. Vissa månader uppstår skarv mellan att pengarna kommer in och att pengarna ska gå ut och ibland blir den skarven snäv, säger Helén Persson.

Cyberattack orskade eftersläp

Att pastoratet kunnat hamna i denna situation, beror på den cyberattack som för ett år sedan drabbade Svenska kyrkan, säger ordföranden.

– Det har varit många utbetalningar att komma ifatt med efter cyberattacken och de har varit rejält försenade. När ekonomiavdelningen väl kom igång var det fokus på bokslutet och när det var klart var det planeringen för 2025. Det har gått i ett och man har inte lyckats upptäcka detta. Det behövs fler kontroller och uppföljningar och en bättre kommunikation från och inom ekonomiavdelningen, säger hon.  

I information som har gått ut till Malmö pastorats anställda och förtroendevalda under fredagen står att pastoratet haft kännedom om problemen med likviditeten sedan månadsskiftet september/oktober. Helén Persson säger att hon fick beskedet om den ekonomiska situationen två dagar innan kyrkorådet sammanträdde.

Du som ordförande hade ingen insikt i det tidigare?

– Nej.

Hur kommer det sig?

– Det har bara blivit så.

Har du efterfrågat någon typ av likviditetsrapport?

– Ja.

Och vad har du fått för svar när du efterfrågat dessa?

– Det här är så chockartat så det är svårt att ha kommentar till det.

Utbetalning av löner prioriteras

Att kyrkorådet nu beslutat att ansöka om checkkredit handlar i första hand om att säkerställa att decemberlönerna för pastoratets cirka 500 anställda kan betalas ut.

– Lönerna är prioriterade och de kommer att betalas ut. Vi är inte på minus, men några månader är det ansträngt precis innan vi ska betala in avgifter och lönerna och därför behöver vi ha en checkkredit i botten, säger Helén Persson.

Kyrkorådet har ännu inte diskuterat vad som ska göras för att på sikt förbättra likviditeten. Om likviditeten påverkar budgeten för 2025, som fastställdes av kyrkofullmäktige nyligen, vet Helén Persson ännu inte.

Kyrkans Tidning har fått uppgifter om att ekonomichefen på grund av den uppkomna situationen har fått sluta på fredagen. Kan du bekräfta att detta stämmer?

– Jag har inga kommentarer på detta.

Har det inletts några fackliga förhandlingar med ekonomichefen?

– Inga kommentarer. 

Kyrkans Tidning har sökt kyrkoherde Gunilla Hallonsten, som hänvisar till kyrkorådets ordförande. 

Fakta: Ekonomin i Malmö pastorat

  • I oktober 2024 hade Malmö pastorat intäkter på 42 028 000 kronor och utgifter på 54 626 000 kronor, varav löner utgjorde 13 844 000 kronor. 
  • Prognosen för november 2024 är att pastoratet kommer att ha intäkter på 55 311 000 kronor och utgifter på 47 000 000 kronor, varav löner 14 000 000 kronor. 
  • I december väntas intäkterna bli 47 811 000 kronor och utgifterna 47 200 000 kronor, varav löner 12 500 000 kronor. 
  • I januari 2025 väntar intäkterna bli 45 947 000 kronor och utgifterna 60 000 000 kronor, varav löner 12 500 000 kronor. 

Källa: dokumentation till kyrkorådet efter senaste sammanträdet 41 8

Fakta: Kassalikviditet i Malmö pastorat

kassalikviditet malmö pastorat

Fakta: Checkkredit

Kallas också kontokredit eller företagskredit. Innebär att ett företag ingår avtal med sin bank om att låna pengar löpande, upp till ett maxbelopp. Krediten betalas sedan när pengar sätts in på företagets konto. En checkkredit kan stärka likviditeten och kan vara fördelaktigt jämfört med ett traditionellt lån då ränta enbart betalas på den summa faktiskt används.

Källa: Handelsbanken, Fortnox