Konsekvensen av "angiverilagen" ska utredas

Angiverilagen

Frågan om diakoni och anmälnigsplikt för papperslösa engagerade en majoritet av nomineringrupperna. Motionären Roger Olsson, Socialdemokraterna (S) föreslog i sin motion att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda konsekvenser för diakoner av “angiverilagen”. Foto: Mikael M Johansson

Utskottet ville inte utreda hur diakoner påverkas av en eventuell informationsplikt av papperslösa. Men det ville kyrkomötet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Angiverilagen

Frågan om diakoni och anmälnigsplikt för papperslösa engagerade en majoritet av nomineringrupperna. Motionären Roger Olsson, Socialdemokraterna (S) föreslog i sin motion att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda konsekvenser för diakoner av “angiverilagen”. Foto: Mikael M Johansson

Efter rösträkning om motion 14 Diakonin och informationsplikten om papperslösa sa en tydlig majoritet ja till motionen. 

– Det känns väldigt bra. Speciellt att ha så tydlig majoritet bakom sig, säger motionären Roger Olsson, Socialdemokraterna (S). 

154 ledamöter röstade ja till motionen, 72 röstade nej och 14 avstod från att rösta. 

Konsekvenser för diakonin

Roger Olsson föreslog i sin motion att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda konsekvenser för diakoner av den “angiverilag”, en informationsplikt för offentligt anställda som kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd, som regeringen just nu utreder. 

Roger Olsson

Tillsyns- och uppdragsutskottet skrev i sitt betänkande att det ville att kyrkomötet skulle avslå motionen, främst eftersom det inte finns något förslag att ta ställning till. Men utskottsledamöter från S, Centerpartiet (C) och Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) reserverade sig.

Vad tror du fick kyrkomötet att ta detta beslut?

– Jag tror att debatten igår kväll blev klargörande. Jag har förståelse för att man inte har haft tid att sätta sig in i allt på djupet i utskottet. Men sen har man kanske efter diskussionen i utskottet åkt hem och pratat med dem som finns lokalt omkring en, funderat lite och satt sig in mer, säger Roger Olsson. 

Ser du det som en stor risk att kyrkan skulle påverkas av en eventuell angiverilag? 

– Det kommer vi att göra. Vi har begravningsverksamhet och förskoleverksamhet som har myndighetsansvar och det kommer ju att påverkas om det kommer en sån här lag. Men motionen handlade framförallt om diakoners utsatthet, att inte veta vad som är klientens bästa: att ta kontakt med en myndighet eller inte.

Lång talarlista i debatten

När kyrkomötet skulle debattera motion 14 var talarlistan lång.

Engagemanget i frågan var brett. Debatten pågick i strax under en timme och företrädare för Socialdemokraterna (S), Partipolitisk obundna i Svenska kyrkan (POSK), Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK), Sverigedemokraterna (SD), Kristdemokraterna (KR), Borgerligt alternativ (BA), Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk), C och Visk uttalade sig.  

– Att inte vara proaktiv, det är skadligt för Svenska kyrkan. Jag tror att man måste vara med från början här och påverka dels remissförfarandet, dels ge diakoner det stöd de vill ha. Jag tycker att man viftar bort diakonernas oro. Det är diakoner som lyfter att de vill ha vägledning och det tycker jag att vi som kyrkomöte ska ge dem, sa motionären Roger Olsson, S. 

Splittat Posk

Han fick medhåll från flera av sina nomineringsgruppskamrater och ledamöter från C, Visk och Mpsk. 

Posk var splittrade i frågan. 

– I frågor som denna måste kyrkan ligga i framkant. Om vi väntar tills det finns ett lagförslag kan det vara för sent. Svenska kyrkan måste förbi en fredad zon och dessutom är det är en signal för människokärlek. Jag stödjer motionen, sa Stig Axelsson från nomineringsgruppen.

– Jag är helt trygg med att Svenska kyrkan både kommer att stå upp för vår tystnadsplikt och för vårt uppdrag som kyrka när det kommer till att vi kan göra det. Men i dag stödjer jag utskottet förslag, av den enkla anledningen att vi inte har möjlighet att utreda något som inte finns än, sa Amanda Carlshamre, ordförande för Posk. 

Jämn omröstning i utskottet

Tillsyns- och uppdragsutskottet hade yrkat avslag på motionen, men Bo Herou, KR, berättade att omröstningen i utskottet hade fått ett jämnt utfall, 8-7 till förmån för avslag på motionen. 

Bo Herou sa att han oroas över vilka konsekvenser det kommer få att ett sådant förslag överhuvudtaget har väckts, att det kommer leda till anonyma anmälningar av papperslösa. Samtidigt menade han att eftersom det än så länge rör sig om ett utredningsdirektiv från regeringen finns inte något förslag för kyrkomötet att ta ställning till. Han yrkade på att motionen skulle avslås. 

Även ledamöter från Sverigedemokraterna, Fisk och Ba ställde sig bakom utskottet och yrkade avslag på motionen. 

 

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023