Andelen ledamöter i kyrkomötet som är under 30 år har ökat från fem procent till sju procent. Men målet från 2014 om att 20 procent av dem som utses till kyrkostyrelsen ska vara under 30 är långt ifrån uppnått.
Erik Gyll säger att en jämn fördelning av kön, ålder och andra maktordningar är viktig för att skapa bättre arbetsplatser och för att fler av kyrkans medlemmar ska kunna känna sig representerade av de förtroendevalda.
– Ju mer jämställdhet och bredd vi har, desto mer representativ kommer vi att vara som kyrka.
Enligt skrivelsen sker det en backlash globalt och Erik Gyll menar att det därför är extra viktigt nu att fortsätta arbeta aktivt med jämställdhetsfrågorna. Kyrkostyrelsen lyfter också att #metoo-uppropen har ökat medvetenheten kring mekanismerna bakom sexuella övergrepp och trakasserier.
– I #vardeljus-berättelserna ser vi att vi behöver jobba mer med könsroller och jämställdhet. Maktperspektivet är väldigt tydligt och det utgör grunden för vårt framåtarbete, utifrån Metoo men också utifrån corona. Den utsatthet som finns som våld mot kvinnor, hbtq-personer och människor med funktionsvariationer ökar då det sociala utrymmet krymper.