Har ni fått frågor om detta?
– Det har varit diskussioner i nomineringsgruppen, och vi kom fram till att stämman fattade ett beslut och partistyrelsen har en annan uppfattning. Partiledningen har sagt att de inte kommer att driva den här frågan, och Centerpartiets kyrkomötesgrupp agerar därför inte i frågan.
Om stämman beslutat i någon fråga som direkt berörde Svenska kyrkan, hade kanske nomineringsgruppen agerat, säger Niklas Larsson. Han ger som exempel om stämman hade föreslagit ett förbud mot dop av barn under 18 år eller att det i nattvarden bara skulle få serveras alkoholfritt vin.
Svenska kyrkan för dialog med både judiska och muslimska representanter på flera håll. Är inte det något som berör Svenska kyrkan?
– Jo, och vi kommer inte att driva den här frågan.
Hur ser lagstiftningen ut på området? Victoria Enkvist är doktor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet. Hon lyfter fram att religionsfriheten i Sverige omfattas av både svensk och internationell lagstiftning.
Bland de grundlagsskyddade opinionsfriheterna är religionsfriheten den enda rättigheten som i grunden är absolut, berättar Victoria Enkvist, doktor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.
Det innebär att den inte medger någon form av inskränkning, om inte den religiösa manifestationen omfattas av någon av de andra opinionsfriheterna, exempelvis yttrandefriheten.
Men trots det så har den i praktiken inskränkningar. När det gäller omskärelse av pojkar så är det tillåtet enligt en särskild lag från 2001.
Bland annat slår den fast att barnet ska ges smärtlindring och att ingreppet måste utföras av läkare eller av de som har särskilt tillstånd. Är barnet äldre än två månader är det ett lagkrav att ingreppet utförs av legitimerad läkare.
– Det är en tillåtande lagstiftning som i sig är begränsande, säger Victoria Enkvist.