Ny rapport: Små pastorat kan vara sårbara ekonomiskt, men starka i församlingslivet

Erik Keijser är rapportförfattatare till Pyspunka. Rydaholm är den församling i Växjö stift som har högst medlemsengagemang. Bland annat ordnar de ideella soppluncher. Foto: Växjö stift, Hans Runesson

I Växjö har stiftskansliet tagit fram en egen metod för att mäta församlingarnas medlemsengagemang. “Även om de små pastoraten är sårbara ekonomiskt, kan de vara starka i församlingslivet.” säger rapportförfattare Erik Keijser. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Erik Keijser är rapportförfattatare till Pyspunka. Rydaholm är den församling i Växjö stift som har högst medlemsengagemang. Bland annat ordnar de ideella soppluncher. Foto: Växjö stift, Hans Runesson

För fjärde gången har Växjös stiftsstyrelse fått ta emot rapporten Pyspunka om måendet i stiftets församlingar och pastorat. 

– Det viktigaste vi har fått ut ur det här arbetet är ett systematiskt sätt att inte bara titta på ekonomi när vi tänker på struktur och indelning, utan att ta församlingslivet på allvar, säger Erik Keijser. Han är en av författarna till rapporten och i dag kyrkoherde i Moheda pastorat, men som tidigare stiftsadjunkt hoppar han fortfarande in på stiftet vid behov.

Rapporten görs av stiftskansliet på uppdrag av stiftsstyrelsen som en del av det uppdrag som styrelsen har, enligt kyrkoordningen, att verka för en ändamålsenlig lokal struktur. Det är stiftsstyrelsen som ska initiera åtgärder, som strukturförändringar, om en församling inte klarar av att fullgöra sin uppgift. 

Atlas bär himlen

I rapporten presenteras Växjö stifts församlingars dop- och konfirmandfrekvens, medlemsantal, antal kyrkotillhöriga per kyrka och ekonomisk stabilitet. Församlingarna mäts också med metoden Atlas-kvot och Menoetes-tal.   

– Vi har kommit på det själva. Atlas har vi lånat av den grekiska mytologin där Atlas bär upp himlen. Menoetes är hans bror, det vill säga det är släkt med Atlasvärdet men är inte samma sak. 

Atlaskvoten visar hur många besök per år per medlem församlingen har haft i sin huvudgudstjänst. 

– Det är ett indirekt mått på hur engagerade medlemmarna är. Vi vet av erfarenhet att i församlingar där man har högre besöksfrekvenser i huvudgudstjänsten, är det lättare att rekrytera förtroendevalda och det ofta finns större ideellt engagemang än på andra håll, säger Erik Keijser. 

Jämföra stora och små

Menoetes-talet räknas ut genom att ta siffran från Atlaskvoten och dela med antalet anställda per tusen tillhöriga. Det är ett sätt att se hur mycket av arbetet som bärs av medlemsengagemang. 

Alla siffror som presenteras i rapporten är ett medelvärde av de fyra senaste åren. 

– I en liten församling så kan dopfrekvensen påverkas av om någon som är född i november döps året efter, så vi jämnar ut detta för att inte slumpen ska slå till. Det gör också att vi kan jämföra större och mindre enheter med varandra. 

Stolt över de förtroendevalda

I varje kapitel i rapporten presenteras de tio församlingar och pastorat som lyckas bäst respektive sämst. 

– Ett tydligt resultat är att även om de små pastoraten är sårbara ekonomiskt, kan de vara starka i församlingslivet. Vad gäller församlingslivet har man kanske större utmaningar i de stora sammanhangen. Det ger anledning för en stiftsstyrelse att klia sig i huvudet, säger Erik Keijser. 

Han säger att det ställer frågor som hur stiftet kan hjälpa större sammanhang att lära av de små. Och om förändringar blir nödvändig, hur ska det goda i de små enheterna behållas? 

– Det finns inga färdiga svar, men jag tycker det är bra och modigt av stiftsstyrelsen i Växjö att våga ta i frågan i stället för att göra lätt för sig och göra pastorat av alla kommungränser. De tar frågan på allvar och jag är väldigt glad över att vi har sådana förtroendevalda.

Fakta: Resultaten i Pyspunkan

Församlingar/pastorat med högst medlemsengagemang (Atlas-kvot)
1 Rydaholms församling
2 Norrra Ölands pastorat
3 Ryssby pastorat

Församlingar/pastorat där mest arbetet bärs  medlemsengagemang (Menoetes-tal)
1 Rydaholms församling
2 Virestad-Härlunda församling
3 Stenbrohults församling

Församlingar/pastorat med lägst medlemsengagemang (Atlas-kvot)
1 Norrahammars församling
2 Södermöre pastorat
3 Förlösa-Kläckeberga församling

Församlingar/pastorat där mest arbete bärs av personal (Menoetes-tal)
1 Södermöre pastorat
2 Huskvarna pastorat
3 Nässjö pastorat


Källa: Pyspunka - fjärde hjulet

Fakta: Det mäter rapporten

Sex indikatorer används för att spegla den ­pastorala ­utvecklingen i pastoralt ­hänseende: 

  • Dopfrekvens bland alla ­nyfödda
  • Dopets ställning bland föräldrar som är medlemmar i Svenska kyrkan
  • Konfirmandfrekvens utifrån andel av alla i konfirmand­åldern
  • Konfirmandfrekvens utifrån andel av alla i konfirmand­åldern med minst en kyrko­tillhörig förälder
  • Deltagande i huvudgudstjänst per medlem som mått på engagemang
  • Engagemangsmåttet jämfört med personaltätheten som mått på andel engagemang som bärs av anställda

Fyra indikatorer används för att spegla utvecklingen ekonomiskt: 

  • Medlemsantal 
  • Antal kyrkotillhöriga per ­kyrka,  
  • Likviditet i månader kyrkoavgiftsintäkt
  • Soliditet