Nya krav på laddstolpar påverkar församlingarna

Huddinge pastorat var tidiga med att erbjuda laddning av elfordon. Det är både en inkomstkälla för pastoratet och ett sätt att bidra till samhället, säger Fredric Pettersson, teknisk förvaltare. 

Vid årsskiftet kommer nya krav kring laddstolpar på parkeringsplatser. Många församlingar berörs. “Vi är en aktör i en unik position att bidra till utvecklingen av laddinfrastruktur för elbilar,” säger Caroline Strömbäck, kyrkokansliet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat EU

Huddinge pastorat var tidiga med att erbjuda laddning av elfordon. Det är både en inkomstkälla för pastoratet och ett sätt att bidra till samhället, säger Fredric Pettersson, teknisk förvaltare. 

Från den 1 januari 2025 ska parkeringar med fler än 20 platser ha minst en laddpunkt för elfordon. Kravet, som regleras i plan- och byggförordningen, är ett resultat av ett EU-direktiv.

Sedan 2020 finns ett liknande krav på nya parkeringsplatser, men kravet som snart träder i kraft gäller även retroaktivt. Alla parkeringsplatser som ligger i anslutning till uppvärmda byggnader, bortsett från bostadshus, omfattas av de nya reglerna.

Kan bli dyr affär för församlingarna

Någon inventering av exakt hur många större parkeringsplatser som finns i anslutning till Svenska kyrkans fastigheter har inte gjorts. Men Malin Skogqvist, hållbarhetssamordnare på Luleå stift, säger att det är många församlingar som berörs.

Och installerandet av laddstolpar kan betyda stora ingrepp och kostnader.

– Det kan väldigt variera kraftigt från några ynka tusenlappar till flera hundra tusen, säger Malin Skogqvist.

Kostnaden påverkas av saker som placering av laddstolpen, var närmsta möjligheter att koppla upp sig på elnätet finns, om det finns kulturvärden i närheten och om en arkeologisk undersökning behöver göras.

Val mellan intern eller extern laddstolpe

De nya föreskrifterna säger inget om hur laddstolparna ska användas, om de ska vara för internt eller publikt bruk. Och att ge församlingarna ett entydigt råd om vilken typ av laddstolpe de ska satsa på är svårt, säger Malin Skogqvist.  

– Det är väldigt många variabler som påverkar. Det beror på vilka behoven är, till exempel om många besökare använder parkeringen, om församlingen själv har elbil eller planerar att skaffa och om personalen har elbilar.

– Man måste rada upp de här frågorna framför sig och titta på vilka bidrag som finns och hur lång tid det kan ta att få dem innan man kan komma fram till det svaret. Det främsta rådet är att församlingen ska ta den laddstolpen som faktiskt passar en i längden.

Huddinge pastorat tidigt ute

Inte alla församlingar står inför att installera laddstolpar under hösten. Huddinge pastorat installerade sina första laddstolpar redan 2019.

– Det visar på att vi som organisation satsar på hållbarhet och öppnar möjligheten för både medarbetare och besökare att kunna använda den typen av bilar och motorer som man vill. Vi stänger inte för någon möjlighet att resa hit, säger Fredric Pettersson, teknisk förvaltare i pastoratet.

Hans tips till församlingar som nu ska skaffa laddpunkter är att se över de tekniska möjligheter som finns. Och att inte låsa sig till en specifik leverantör.

– Försök ha ett så öppet system som det går, så att man kan vara lite fri och byta på marknaden. För det är en ganska ny marknad och det går fort i branschen. 

Andra församlingar tog chansen under Svenska kyrkans färdplan för klimatets första etapp, då församlingarna kunde få ett stöd från nationell nivå på 5 000 kronor för installering av laddstolpar.

Antalet ökade snabbt med bidrag från nationell nivå

– Från 2020 till 2023 gick Svenska kyrkan från att ha 280 laddpunkter till 1 403. Det är en snabb ökning och visar att våra satsningar har gett resultat, säger Caroline Strömbäck, kyrkokansliet. 

Caroline Strömbäck

Förutom bidraget som kunde sökas under färdplanens första etapp, har nationell nivå, tillsammans med stiften, spridit kunskap om fossilfria färdmedel genom utbildningar samt genom ett nytt metodstöd och ny vägledning. Detta arbete fortsätter kontinuerligt, närmast med ett webinarium i september om de nya reglerna.

– Vi är en aktör i en unik position att bidra till utvecklingen av laddinfrastruktur för elbilar. Vi har verksamhet i hela landet, äger många fastigheter och mycket mark. Det gör det möjligt att få en geografisk spridning på laddplatserna, så att de laddplatser som blir publika också ger en ökad samhällsnytta, säger Caroline Strömbäck. 

Fakta: De nya reglerna

Vid uppförande av byggnader gäller sedan 2021:

  • Nya bostadshus med fler än 10 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha ledningsinfrastruktur till alla parkeringsplatser.
  • Byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 10 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha ledningsinfrastruktur till 20 procent av parkeringsplatserna och minst en laddningspunkt för elfordon.
  • För ouppvärmda byggnader eller byggnader avsedda för totalförsvaret ställs inga krav.

Utöver kraven vid ny- och ombyggnation ställs några retroaktiva krav på befintliga byggnader. Senast den 1 januari 2025 ska dessa krav vara uppfyllda:

  • Uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon.
  • För ouppvärmda byggnader och för bostadshus ställs inga retroaktiva krav. Detsamma gäller byggnader avsedda för totalförsvaret.

Källa: Boverket