Nya namnet ska bli räddaren i nöden

En intensiv kampanj inleds nu för att berätta att Svenska kyrkans biståndsarbete har bytt namn. Målet är att öka kännedomen om organisationen och få fler att vilja skänka pengar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Svenska kyrkans internationella arbete har nu officiellt blivit Act Svenska kyrkan. Den 5 maj tas den första kollekten upp under nya namnet och sedan startar en intensiv kampanj med reklam på tv, bio och i tunnelbanan. Även sociala medier blir en viktig kanal.

– Genom korta filmer, på 20-30 sekunder, kommer man beröras på ett starkt sätt och det kommer att väcka nyfikenhet på Act Svenska kyrkan, säger Erik Lysén, internationell chef på Svenska kyrkan.

Orsaken till namnbytet är att det tidigare namnet, Svenska kyrkans internationella arbete, upplevts som krångligt och avsändaren otydlig. Undersökningar har visat att bara fem procent av svenskarna känner till organisationen.

Otydligheten kring avsändaren lyfts även som en av orsakerna till att insamlingen legat stabilt på runt 180 miljoner kronor om året, trots att givandet ökar och trots att andra biståndsorganisationer lyckats öka sina insamlade medel. Stockholms stadsmission har till exempel ökat sin insamling med drygt 28 miljoner de senaste fem åren och Erikshjäpen med drygt 29 miljoner under samma tidsperiod.

– Den enkla förklaringsmodellen är att det har varit för plottrigt. Man måste ha en tydlig avsändare. Act Svenska kyrkan är rent, säger Erik Lysén och fortsätter:

– Act Svenska kyrkan signalerar tre saker. Det första är att vi behöver agera nu, Act now, i förhållande till de globala ödesfrågorna. Det andra är visionen ”Action by churches together”, vi jobbar tillsammans med lokala kyrkor och diakonala organisationer över hela världen. Och det tredje är stolthet över att vara en del av Svenska kyrkan, i och med att vi behåller den kopplingen.

Till lanseringen av Act Svenska kyrkan har kyrkostyrelsen beslutat om ett bidrag på 10 miljoner kronor per år fram till 2021. Budskapet som det nya namnet kommer föras ut under blir: ”Under samma himmel”.

– Vi lever under samma himmel och har liknande förhoppningar om livet. Men livsvillkoren ser annorlunda ut och det är de här kontrasterna och speglingarna som vi kommer att visa i det vi kommunicerar, säger Erik Lysén.

Målet är att öka kännedomen om organisationen och genom det få fler att vilja engagera sig och skänka pengar. Kampanjen ska pågå under hela hösten och redan till nästa jul hoppas man kunna se resultat i insamlingen.

– Vi kommer inte vara tysta någon gång under hösten. Man ska se oss och komma ihåg oss. Vi har ett internt mål om att mot slutet av året nå tio procent kännedom redan. Men det viktiga är det långsiktiga arbetet med att höja kännedomen och förtroendet, säger Erik Lysén.

Kritiker mot namnbytet har uttryckt oro sig för att organisationen skulle komma att byta inriktning och gå mot en mer renodlad biståndsverksamhet. Men det kommer inte att ske, menar Erik Lysén.

– Vi kommer behöva satsa mer på teologisk utbildning och reflektion i framtiden. Att stödja våra systerkyrkor att växa i sina holistiska missionsuppdrag. Att hålla ihop bibeltolkning, människovärde och mänskliga rättigheter, säger han.

Fakta: Act Svenska kyrkan

Svenska kyrkans mission grundades år 1874 och Lutherhjälpen 1947.

2008 slogs Lutherhjälpen och Svenska kyrkans misson samman och blev Svenska kyrkans internationella arbete.

Det nya namnet Act Svenska kyrkan antogs av kyrkostyrelsen i maj förra året.

Organisationens budget, 463 miljoner, utgörs idag till 39 procent av bidrag från Sida och till 34 procent av insamlade medel.

Act Svenska kyrkan är en del av den internationella Act-alliansen, ett nätverk bestående av 143 trosbaserade biståndsorganisationer.