SD i kyrkomötet: “Oacceptabelt att en ledamot blir fysiskt påhoppad”

Petter Nilsson, Sverigedemokraterna, kallade under en debatt Ibn Rushd för ett islamistisk studieförbund. Foto: Marcus Gustafsson

När kyrkomötets gruppledare träffas kommer Sverigedemokraterna att ta upp efterspelet till en debatt under kyrkomötet. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Petter Nilsson, Sverigedemokraterna, kallade under en debatt Ibn Rushd för ett islamistisk studieförbund. Foto: Marcus Gustafsson

-Kyrkomötets ordförande är informerad. Och jag kommer att lyfta detta på en gruppledarträff, för det är oacceptabelt att en ledamot blir fysiskt påhoppad, säger Daniel Engström, gruppledare för Sverigedemokraterna (SD).

Peter Weiderud, Socialdemokraterna (S), som var inblandad, delar inte SD:s beskrivningen av händelsen. 

Under debatten om Peter Weideruds och Klas Corbelius, båda (S), motion om stärkt religionsfrihet i ett mångreligiöst samhälle, uppstod ett replikskifte mellan Peter Weiderud och Petter Nilsson (SD). Diskussionen kom att handla om studieförbundet Ibn Rushd, som tidigare i år blev av med sitt statsbidrag. Replikskiftet avslutades med att Petter Nilsson sa att diskussionen kunde fortsätta i ett annat forum.

Korrekta fakta

Peter Weiderud lämnade salen och där stötte han och Petter Nilsson ihop igen.

– Jag ville ha klart för mig vilken källa han hade använt i ett påstående. Det var en artikel från Sveriges Radio där det stod att folkbildningsrådet hade klassat Ibn rushd som icke-demokratisk. Det är inte korrekt, så jag sa att han inte ska komma med felaktiga påståenden i kyrkomötet. Där var vi oeniga, säger Peter Weiderud.

Peter Weiderud säger att han och SD har väldigt olika bilder av vart kyrkan ska gå. "Då blir det ofta väldigt personligt." Foto: Marcus Gustafsson

Petter Nilsson visade artikeln på sin telefon. Peter Weiderud säger att han tog telefonen för att läsa. SD:s gruppledare Daniel Engström bevittnade situationen.

Ilsknade till

– Peter försökte slänga telefonen i marken av ilska. Det var vi flera som upplevde det som, säger han och fortsätter:

Daniel Engström

– Han höjde inte rösten, men man hörde att rösten ilsknade till och vakterna kom fram. Vi är chockade över att en så erfaren ledamot kan bete sig på det sättet. 

Enligt Daniel Engström avstyrdes situationen av en annan (S)-företrädare. 

Peter Weiderud tycker inte att han gick över gränsen i situationen. Han beskriver det som en diskussion med starka känslor inblandade, men menar att han var långt ifrån fysisk handling:

– Jag är vapenvägrare, jag vet var mina gränser går. Jag har haft diskussioner med SD många gånger och vi har väldigt olika bilder av vart vi vill att kyrkan ska gå. Då blir det ofta väldigt personligt, säger han.

Onödigt hotfullt

Petter Nilsson (SD) tycker att det blev en onödigt hotfull stämning efter debatten. 

-Jag tog inte så illa vid mig, men risken är att människor inte vågar debattera om någon blir så arg. Det var olyckligt, men jag förlåter honom, säger Petter Nilsson.   

Kyrkomötets ordförande Karin Perers säger att hon känner till händelsen, men att hon inte såg den och inte kan kommentera den.

Under inledningen av andra sessionen talade Karin Perers om vikten av att ledamöterna håller god ton i plenum, och även under pauserna.   

Motionen bifölls

-Det handlade om att den goda tonen och artigheten måste finnas i hela sammanhanget. Och även i relationen till personalen på Uppsala konsert och kongress. I talarstolen fördes debatten med lugn och värdighet, säger hon.   

Motionen som var startskottet för diskussionen bifölls av kyrkomötet. Kyrkostyrelsen har därmed fått i uppdrag att stärka det nationella arbetet för religionsfrihet, bland annat genom folkbildning och opinionsbildning, samt att främja framväxten av fler interreligiösa råd, nätverk och mötesplatser.