"Det krävs kompetens, men också att man kan fylla på med energi för andra. Integritet och prestigelöshet är också avgörande för mig. Jag vill inte ha ledare som vill ha sina egna revir." Så lyder ett förbundskapten Janne Anderssons recept för att rekrytera ett vinnande team.
Kyrkans Tidning möter Janne Andersson på Svenska Fotbollförbundets kansli, ett stenkast från Friends arena i Solna. Vi träffas för att prata om hans principer för ett framgångsrikt ledarskap och hur han rekryterar dem som i flera fall har format ett vinnande team.
Redan 2004 blev han utsedd till årets tränare i Sverige efter att lett Halmstads BK till ett silver med guldsmak. Först i sista omgången avgjorde Malmö FF kampen om guldet.
Därför var det lite av en revansch när han 2015 förde IFK Norrköping, med lagkaptenen Andreas Johansson i spetsen, till allsvenskt guld. Johansson var också med och tog silver med Halmstad 2004.
Men ledarkarriären började långt tidigare, i Alets idrottsklubb i utkanten av Halmstad.
– Det var en klubb med bra kamratskap, där min far var ordförande under många år. Många ledare som fanns när jag var där för mer än 30 år sedan är fortfarande kvar. Det är väl ett bra betyg.
Janne Andersson säger att han började formas som ledare där. Men han lärde sig också mycket av sin gymnastiklärare Bengt ”Bengan” Johansson, legendarisk förbundskapten i Svenskt handboll, med rader av EM- och VM-guld och andra medaljer. Bland annat tre raka OS-silver.
– Och så formade jag av hemmet förstås, säger Janne Andersson.
Pappa var kyrkokamrer i Söndrum församling och mamma ledare i Ansgarsscouterna. Systern var diakoni- och församlingsassistent i samma församling.
- Jag har med mig kristna värderingar som alla mina fyra syskon. Min grundsyn är att jag tror på rättvisa och att man ska vara juste mot varandra och förlåtande i sitt ledarskap. Att ta ansvar och visa respekt, säger Janne Andersson.
Han var själv med i Ansgarsscouterna, är konfirmerad och medlem i Svenska kyrkan.
– Jag bor på Lidingö, väldigt nära Lidingö kyrka. Jag går ofta förbi och in på kyrkogården. Där ligger både Povel Ramel och Tage Danielsson begravda. Jag tycker om lugnet och miljön.
I dag är Janne Andersson inte någon flitig kyrkobesökare, men det händer att han går i Lidingö kyrka:
– Senast var midnattsmässan 2016.
Janne Andersson är en ledare som tar en match i taget och aldrig tar ut framgångar i förväg. Sedan hösten är han förbundskapten för Svenska landslaget i fotboll. Ett lag som han och hans ledarstab fört till VM-slutspel för första gången på 12 år.
– Det beror inte på en person. Det är många duktiga ledare runt laget som bidragit. Hemligheten är att få många att dra åt samma håll. Och att alla trivs i den processen och ställer upp på de gemensamma värderingarna och synen på hur vi ska spela. Det är väldigt mycket mitt jobb. Om alla förstår sina roller ökar chansen att lyckas, säger Janne Andersson.
Att det går visade laget när man i den avgörande matchen i VM-kvalet slog ut Italien med 65 miljoner invånare och en uppsjö av bra individuella spelare. Innan dess slog Sverige ut Holland och vara mycket nära Frankrike i tabellen.
– Vi kan vara väldigt bra på att förbereda oss, på att organisera oss och på att ha gemensam attityd. På de tre områdena kan vi vara bäst i världen. Då har vi alla möjligheter att hävda oss mot de allra bästa lagen i världen, säger Janne Andersson.
När han rekryterar sitt team kring landslaget eller i klubblag som IFK Norrköping, vinnare i allsvenskan 2015, och tidigare Halmstads BK, är det fyra principer som styr.
– Det krävs kompetens, men också att man kan fylla på med energi för andra. Sen krävs integritet och prestigelöshet. Det är avgörande för mig. Jag vill inte ha ledare som vill ha sina egna revir.
Därför har han valt flera ledare med bakgrund som han känner väl. Såväl assisterande tränare Peter Wettergren som ”spionen” Tom Prahl är gamla bekanta från Halmstad.
Janne Anderson ställer också tydliga krav på de spelare han tar ut landslaget eller i ett klubblag.
– För att lyckas måste alla spelare ställa upp på de gemensamma värderingarna, säger han.
– Det kan handla om att ta en löpning tio gånger för att få bollen en gång. Om vi har spelare som är lojala ökar chansen att lyckas, även om det inte betyder att vi vinner varje match.
Att lyckas utan stora ekonomiska resurserna och trots nedgång, är något Janne Andersson gjort. Både i Halmstad och IFK Norrköping, som han förvandlade från ett nykomlingslag 2011 till guldvinnare 2015. Året innan var klubben på väg ur allsvenskan, men vände de sista två månaderna efter att laget omformats med lagkaptenen Andreas Johansson som mittback.
– Det är ett lag med en stor historia med elva SM-guld innan jag kom, men med ett dystert 2000-tal med många år i Superettan, konstaterar Janne Andersson.
Vägen till framgång var, som han tidigare varit med om i Halmstad, att satsa på egen talangutveckling istället för dyra spelarköp.
– Vi vann med det yngsta laget i Allsvenskan och halva laget var fostrade i klubben. Det är unikt.
Flera av de unga talangerna är nu proffs ute i Europa.
Janne Andersson återkommer till hur viktigt det är att dela grundvärderingar när det gäller spelrekrytering och att bygga ett vinnande lag.
– Jag vill att alla spelare ska ställa upp på mina grundvärderingar och det gör de. Det är A och O både i ett klubblag och i landslag.
– I ett lag är det olikheterna som gör laget intressant. Det behövs målskyttar, en målvakt, spelare som nickar. Det behövs vänsterfötter och passningsspelare. Olikheterna gör att laget fungerar. Att jag vill ha ordning och reda betyder inte att alla ska vara likadana.
Överfört till ledarskapet gäller det att se olika individers förmåga och styrka.
– Om jag ska pilla i allt hade jag inte behövt några medarbetare. Jag vet jag är bra på och vad jag inte är bra på. Jag ska jobba med det jag är bra på och låta andra göra de är bra på. Om man ger folk ansvar så växer de och det bidrar till att skapa arbetsglädje.
Janne Andersson säger att han haft samma grundsyn i 20 år. Den har formats under hans 33 år som ledare och som lagkapten i flera lag.
– När vi träffas i landslaget går vi alltid igenom hur vill jobba tillsammans. Det kan vara spelare från upp till 20 olika klubbar. Vi är tydliga med hur vi vill ha det. Ordning och reda och respekt för varandra när vi umgås. Att vara tydlig i det är en framgångsfaktor också på planen.
Därför är Janne Andersson noga med att både han och spelarna håller ordning i omklädesrum och hotell de besöker.
– Om vi är justa mot andra och varandra vid sidan av planen, sänder vi ut rätt signaler och jobbar på samma sätt ute på plan. Det är viktigt hur vi beter oss på hotell. Fotbollsspelare är människor som spelar fotboll. Det finns ingen som ska behöva plocka skräp efter oss.
När detta är gjort är det bara att gå ut på planen för att spela matchen.
– Man gör så gott man kan, så blir det så bra som det blir.
Något Janne Andersson verkligen inte gillar är lättja.
– De som vilar mest är inte de som vinner i längden, utan det gör de som kämpar och är beredda att göra ett bra jobb.
Inför frågor om sig själv som ledare tvekar han litet.
– Jag är nyfiken och på väg framåt. Jag är lyhörd, men väldigt målmedveten när vi har bestämt oss. Då ändrar jag mig inte.
Janne Andersson är känd för att hata förlora matcher.
– Jag är vinnarskalle, men också en dålig förlorare. Jag tycker inte om att förlora. Men det är också en drivkraft.
Han är ofta ute och föreläser i fotbollsföreningar, bland sponsorer och inspirationsdag.
Finns det något kyrkan kan lära av fotbollen?
– Jag har inte jobbat inte kyrkan, men jag pratar utifrån mina erfarenheter. Många säger att det stämmer även i deras sammanhang.
Han har ännu inte varit ute som föreläsare i Svenska kyrkans sammanhang. Men han öppnar en dörr för det.
– Välkommen att höra av er. Min mor Gunni och min fru säger att jag svär för mycket. Så då får jag träna mig att inte göra det.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.