Arvoden - från 0 till 300 000

Arvode och andra ersättningar till ordförande i kyrkoråden varierar kraftigt. Från över 300 000 kronor per år till inget arvode alls i några mindre församlingar. Det visar Kyrkans Tidnings granskning.

Vår stora enkät som gått till alla pastorat och församlingar visar att nära 98 procent av dem har arvoden. Men nivåerna och reglerna varierar stort. Vanligast är både fasta arvoden till ordföranden och sammanträdesarvoden till alla ledamöter i kyrkoråd och kyrkofullmäktige.

>> Se grafiken i större förmat

Det allra högsta sammanlagda arvodet har Timmy Leijen (S), ordförande i kyrkorådet i Örebro pastorat med cirka 84 000 kyrkomedlemmar. Han fick förra året ett sammanlagt arvode på 303 000 kronor. 91 000 kronor är hans fasta ordförandearvode, långt ifrån det högsta av alla. Men med den unika konstruktionen med en fastställd summa i rörligt sammanträdesarvode och förlorad arbetsinkomst på
212 000 kronor ligger han precis som fyra år sedan långt över alla andra kyrkorådsordförande i Sverige.

– Det är en skälig ersättning, annars skulle jag inte ha den, säger Timmy Leijen.

Det skiljer nästan 150 000 till tvåan på listan Bertil Olson, Sankt Johannes församling i Stockholm, som får 156 000 kronor per år för att leda både kyrkorådet och dess arbetsutskott.

– Jag lägger mellan en kvarts och en halvtids arbetstid på att vara ordförande och att ansvara för våra fastigheter, säger Bertil Olson. Just nu pågår ett bygge av en församlingsal under trappan till Johanneskyrkan till en investeringskostnad på 50 miljoner.

Timmy Leijen får ersättning för en heldag och två halvdagar per vecka. Han säger att han lägger ner mellan 30 och 40 procents arbetstid på sina uppdrag och att han alltid måste komma väl förberedd som ordförande till alla möten.

– Jag har nog sammanträden tre kvällar i veckan som jag inte får ersättning för, säger han.

Trea i arvodesligan är Anders Brunnstedt (Posk), ordförande i kyrkorådet av Falu pastorat. Med ett fast årsarvode på 144 000 och sammanträdesersättningar på 7 117 kom han förra året upp till 151 117 kronor i sammanlagd ersättning för sitt uppdrag i Falu pastorat. Sen följer ordförandena i Oscars församling, Anette Lundquist-Larsson, och Jörgen Eklund i Västerås pastorat som även förra mandatperioden var med i tio i topp.

En mera oväntad församling på tio i topplistan är Flen, Helgesta- Hyltinge i Strängnäs stift där ordföranden Magnus Henriksson får två och ett halvt prisbasbelopp, 113 500 kronor.

– Ansvaret är tungt. Det är inte bara att komma till sammanträden utan att vara förberedd, säger kyrkoherde Anders Lagbo.

I kontrast till dem som lyfter arvoden på nivåer över 150 000 finns det några församlingar som inte har några arvoden alls. En av dem är Rydaholms församling i Växjö stift som inte betalar ut några arvoden alls till sina förtroendevalda.

– Det har nog aldrig varit några arvoden. Det är en hederssak att ställa upp och vi har en stark idealitet här, säger kyrkoherde Thomas Gustafsson.

Församlingen har knappt 1 900 medlemmar och bara åtta anställda. Andra enheter utan arvode är Vittsjö pastorat i Lunds stift, Floby pastorat i Skara, Tyska Sankt Getruds församling, Stockholm, Månsarps församling och Voxtorps pastorat i Växjö och Norra Hagunda i Uppsala. I Degerfors-Nysunds församling, Karlstads stift, väljer kyrkorådsordföranden Robert Mörk att inte ta ut något arvode.

– Jag känner inte att jag har behov av att lyfta arvode från Svenska kyrkan. Jag har min pension, det räcker så. Jag gör det här ideellt, säger han.

Fakta: Så gjorde vi enkäten

Vår enkät har skickats ut till alla pastorat och församlingar med egen ekonomi, totalt 615 stycken. 405 av dem, 66 procent, har besvarat enkäten. Dessutom har vi tagit in kompletterande uppgifter från några församlingar som inte har svarat.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift