Paludan åtalas för hets mot folkgrupp

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en allmän sammankomst på Brantevikstorg i Malmö den 6 september 2022. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp och förolämpning. Arkivbild.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan åtalas för hets mot folkgrupp och förolämpning. Åklagaren anser att hans uttalanden om muslimer, araber och afrikaner varit brottsliga.

Åtalet handlar om händelser i Malmö, dels i april 2022 och och dels i september samma år, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Min bedömning är att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal och nu kommer tingsrätten att pröva ärendet", säger senior åklagare Adrien Combier-Hogg i pressutskicket.

Uttalanden om muslimer

Under påskhelgen 2022 utbröt upplopp i flera svenska städer, sedan Paludan planerat att bränna koraner på platser runt om i landet. Den 16 april hade han fått tillstånd att ha en allmän sammankomst i Landskrona, men polisen ändrade sedan beslutet så att den i stället hölls i utkanten av Malmö.

Vid sammankomsten gjorde Rasmus Paludan en rad uttalanden om muslimer, som enligt åklagarens bedömning var hets mot folkgrupp.

En rad tillmälen

Den 6 september samma år gjorde Paludan vid ett annat möte i Malmö uttalanden om "araber och afrikaner", som även de var hets mot folkgrupp, enligt åklagaren.

Vid samma tillfälle vände sig Paludan direkt mot en person med en rad tillmälen. Enligt åklagaren var motivet bakom de verbala påhoppen att kränka personen med hänvisning till hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung. I den delen åtalas han för förolämpning.

När TT når Rasmus Paludan kort efter beskedet uppger han att han själv inte blivit informerad om åtalet.

-Jag har inte hört något. Det jag kan säga är att jag har blivit förhörd i Danmark och då nekade jag till brott, säger han.

Taggar:

koranbränning

TT

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.