Svenska församlingar: Påsken firas på vandring och i hemmen

Karin Coxner, kyrkoherde i Ljungskile, kommer att fira så många påskdagsgudstjänster som behövs. Foto: Ingrid Dillner/Ljungskile församling.

Påskpåsar, vandringar utomhus och enskild nattvard. Det är något av det som församlingarna i Sverige erbjuder när påsken på nytt firas med restriktioner.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Påsk Corona
Karin Coxner, kyrkoherde i Ljungskile, kommer att fira så många påskdagsgudstjänster som behövs. Foto: Ingrid Dillner/Ljungskile församling.

För andra året i rad går det inte att samlas i kyrkorna under påskhelgen. Utbudet av digitala gudstjänster är stort. I Lunds domkyrka leder exempelvis biskop Johan Tyrberg en digital påsknattsmässa under natten mellan påskafton och påskdagen.

Många församlingar öppnar också upp kyrkorna för gudstjänst så mycket som det är möjligt.

– Vi kommer att erbjuda påskdagsgudstjänster med anmälan och står beredda att fira så många gudstjänster som det behövs, säger Karin Coxner, kyrkoherde i Ljungskile församling.

– Vi har tidigare inte velat ha anmälningar eftersom vi inte har velat visa bort någon. Vi har haft öppen kyrka för enskild andakt och digitala gudstjänster i stället, men i påsk blir det ett undantag och så hoppas vi att det går att öppna för 50 personer sedan.

Utöver gudstjänsterna med föranmälan håller Ljungskile församling passionsandakter på zoom och på skärtorsdagen blir det en påskvandring runt kyrkan.

Korset spikas ihop inför påskvandringen runt Ljungskile kyrka. Foto: Ingrid Dillner/Ljungskile församling.

– Vi delar upp det så att det inte blir trängsel och så får man gå runt och uppleva påskens dagar. Åtta och åtta får de som vill också gå in i kyrkan och ta emot nattvarden.

I Dannemorabygdens församling i Uppsala stift har vandring kombinerats med det digitala. Genom att scanna olika QR-koder med mobilen kan besökarna promenera i naturen runt kyrkorna och samtidigt få ta del av inspelade videofilmer kring påskens berättelser.

– Vi har spelat in sju scener som vi har lagt ut med sju QR-koder. Den första stationen vid kyrkporten är en välkomsthälsning och den andra är en scen kring nattvarden, säger kyrkoherde Tina Bagerstam Johansson.

Kyrkoherde Tina Bagerstam Johansson under inspelningen av en av filmerna om påskens budskap. Foto: Dannemorabygdens församling.

Vandringen går att göra vid alla församlingens fyra kyrkor och är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Pingst och Equmeniakyrkan. Konceptet är inte helt obeprövat för Dannemorabygdens församling, en liknande vandring ordnades vid jul.

– QR-koder har varit en höjdare och vandringar har fungerat himla bra i dessa tider, säger Tina Bagerstam Johansson.

Utöver vandringarna blir det i Dannemorabygdens församling fysiska gudstjänster med enbart åtta personer närvarande och mässa på skärtorsdagen.

Flera församlingar har till påsken tagit fram olika varianter av påskpåsar. I Skarpnäck församling i Stockholm har personalen som i vanliga fall arbetar med öppen verksamhet för ensamstående föräldrar tagit fram en påskpåse med pyssel.

I Mora församling erbjuder köket på Andreasgården en påsklunch i påse. Sill, potatis, köttbullar, janssons frestelse och ägg kan köpas för avhämtning för 150 kronor och överskottet går till församlingens diakonala arbete.

VT Carlheim, präst i Härlanda församling i Örgryte pastorat, har tagit fram en påskpåse som ska stimulera till andlig fördjupning i hemmet.

– Jag längtade efter att kunna erbjuda något annat än det digitala. Vi har satt ihop en påse som har en symbol för varje högtidsdag under påsken och ett litet häfte som beskriver påskens olika dagar.

Härlanda församlings påskpåse som ska stimulera till andlig fördjupning, både hos vuxna och barn. Foto: VT Carlheim.

Påsarna kan beställas gratis och det finns även en separat påse för barn som innehåller pyssel och ett särtryck om påsken från Barnens bästa bibel.

– Nu när gudstjänsterna är digitala för så många i hela världen vill vi ge något som är fysiskt. Att till exempel känna känslan av videkvisten i sin hand på palmsöndagen hoppas jag ska göra att människor ska få en slags andlig fördjupning i hemmet, säger VT Carlheim.

Örgryte pastorat har som många andra valt att inte fira fysiska gudstjänster sedan åttapersonersregeln infördes. Men på skärtorsdagen kommer det hållas en förlängd mässa, som inleds digitalt och avslutas med möjlighet till enskild nattvard i kyrkan.