Prästen har utgått från sin egen bibelsyn i sina uttalanden skriver domkapitlet, som slår fast att prästen ”har rätt till sin tro och övertygelse och har rätt att uttala sig om den, men att som präst och företrädare för Svenska kyrkan i en undervisningssituation enbart ge uttryck för den hållningen är att vilseleda i och med att det uppfattas som ett uttryck för Svenska kyrkans allmänna och enda hållning”.
Som präst lovar man i sina vigningslöften att följa Svenska kyrkans ordning. Men eftersom prästen inte har lärt ut Svenska kyrkans hållning i frågorna utan bara sin egen, har prästen brustit solidaritet med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära och därmed har brutit mot sina vigningslöften, menar domkapitlet.
Domkapitlet hänvisar i sitt beslut till ett kyrkomötesbeslut 2005, i vilket slogs fast att det ska vara uteslutet att fördöma homosexuella personer eller att skuldbelägga den sexuella orienteringen. Domkapitlet hänvisar också till Svenska kyrkans syn att det inte finns någon motsättning mellan vetenskapen och att stämma in i trosbekännelsen.
Att prästen framfört sina åsikter inför en konfirmandgrupp i vilken det fanns ungdomar med olika sexuell identitet gör att domkapitlet även anser att prästen brustit i pastoral omsorg.
Beslutet kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd.