Ifrågasatte homosexualitet och evolutionsteorin - avkragas

Homosexualitet är en synd och evolutionsteorin är felaktig sa prästen till konfirmanderna. Foto: Johannes Frandsen

Prästen bröt mot vigningslöftena när hen ifrågasatte homosexualitet och evolutionsteorin inför konfirmanderna, har ett domkapitel beslutat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Homosexualitet är en synd och evolutionsteorin är felaktig sa prästen till konfirmanderna. Foto: Johannes Frandsen

Ett enigt domkapitel har beslutat att frånta en präst rätten att utöva vigningstjänsten. Prästen har brustit i sin lojalitet till Svenska kyrkan och har därigenom brutit de löften som gavs vid prästvigningen, anser domkapitlet.

Prästen har under en konfirmationslektion under ett läger sagt att homosexualitet inte är rätt och uttryckt sig så att konfirmanderna uppfattat det som att prästen anser att homosexualitet är en synd. Med på lägret var flera konfirmander som definierade sig som hbtq-personer, vilket Kyrkans Tidning skrivit om tidigare.

Prästen uttryckte sig också så att konfirmanderna uppfattade det som att prästen inte anser att evolutionsteorin är förenlig med kristen tro.

Flera konfirmandföräldrar anmälde prästen till domkapitlet. De skrev i sin anmälan: "Ungdomarna ska inte behöva utsättas för sådant fördömande på sitt konfirmandläger. (...) Det känns bekymmersamt för oss föräldrar att dopundervisningen under konfirmandtiden har lett till avståndstagande från kyrkan".

Domkapitlet menar att prästen fick konfirmanderna att uppfatta det som att de, för att vara kristna, måste tro att hbtq-personer lever i synd och måste ta avstånd från evolutionsteorin.

Prästen har utgått från sin egen bibelsyn i sina uttalanden skriver domkapitlet, som slår fast att prästen ”har rätt till sin tro och övertygelse och har rätt att uttala sig om den, men att som präst och företrädare för Svenska kyrkan i en undervisningssituation enbart ge uttryck för den hållningen är att vilseleda i och med att det uppfattas som ett uttryck för Svenska kyrkans allmänna och enda hållning”.

Som präst lovar man i sina vigningslöften att följa Svenska kyrkans ordning. Men eftersom prästen inte har lärt ut Svenska kyrkans hållning i frågorna utan bara sin egen, har prästen brustit solidaritet med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära och därmed har brutit mot sina vigningslöften, menar domkapitlet.

Domkapitlet hänvisar i sitt beslut till ett kyrkomötesbeslut 2005, i vilket slogs fast att det ska vara uteslutet att fördöma homosexuella personer eller att skuldbelägga den sexuella orienteringen. Domkapitlet hänvisar också till Svenska kyrkans syn att det inte finns någon motsättning mellan vetenskapen och att stämma in i trosbekännelsen.  

Att prästen framfört sina åsikter inför en konfirmandgrupp i vilken det fanns ungdomar med olika sexuell identitet gör att domkapitlet även anser att prästen brustit i pastoral omsorg.

Beslutet kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd.