Räddningstjänstens vändning - kyrkportarna behöver inte byggas om

Dalums kyrka är en av många kyrkor i Ulricehamns pastorat med inåtgående kyrkportar. De inåtgående portarna försämrar brandsäkerheten, men nu har räddningstjänsten hittat en lösning. Foto: Adam Ihse/TT, Wikimedia commons

Räddningstjänsten går Ulricehamns pastorats önskan till mötes vad gäller brandskyddet i pastoratets kyrkor. För att höja säkerheten ska en person vara stationerad vid kyrkporten för att kunna öppna den om kyrkan behöver utrymmas.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Dalums kyrka är en av många kyrkor i Ulricehamns pastorat med inåtgående kyrkportar. De inåtgående portarna försämrar brandsäkerheten, men nu har räddningstjänsten hittat en lösning. Foto: Adam Ihse/TT, Wikimedia commons

Efter att Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund granskat 20 av Ulricehamns pastorats kyrkor förra året hittades brister i brandskyddet. Räddningstjänsten ville därför att inåtgående kyrkportar skulle bytas mot utåtgående portar. En för dyr åtgärd, tyckte pastoratet som överklagade till länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen skickade i sin tur frågan tillbaka till räddningstjänsten, som nu kommit med ett nytt besked. 

Boje Elebo

Snabbt kunna öppna

I stället för att byta portarna, har pastoratet fått rätt att använda sig av en organisatorisk lösning. Lösningen innebär att en person ska befinna sig i anslutning till porten om det är fler än 30 personer i kyrkan. Det för att snabbt kunna öppna dörren om lokalen behöver utrymmas. 

– Beskedet från räddningstjänsten är självklart jättebra. Det hade inneburit mycket bekymmer för oss att bygga om, så jag är jätteglad, säger Boje Elebo, fastighetschef i Ulricehamns pastorat. 

Frivillig eller personal kan få uppgiften

Någon extra personal kommer inte att anlitas för att befinna sig vid utrymningsvägen. Minst tre anställda, präst, musiker och vaktmästare, finns redan i dag på plats vid förrättningar. Boje Elebo säger att de tre i de flesta fall kunna se till att brandskyddskraven uppfylls. 

– Föreläggandet säger inte att det behöver vara personalen, utan en person. Oftast kommer det vara personal, men det skulle också kunna vara en kyrkvärd eller en besökare som får det uppdraget innan förrättningen börjar.