Biskop Johan Tyrbergs bok Måltiden är inte en bok du har nytta av i köket. Men den innehåller många inspirerande receptidéer för Svenska kyrkans församlingar, dess medarbetare och medlemmar.
Upplägget av bokens 112 sidor utgår från en måltid med kapitelrubriker som till exempel: Inbjudan, Var ska vi vara?, Gå igenom receptsamlingen. Författaren tar upp betydelsefulla ämnen som församlingens roll, kyrkan i ett sekulariserat och mångkulturellt samhälle, mission, bönens betydelse och sakramenten.
Många av bokens teman möter vi ofta i andra sammanhang i den samtida kyrkliga debatten. Men här utmanar Tyrberg på ett uppfriskande sätt läsaren. Som när han vänder på perspektiven. Det ”stora medlemstappet” är inte vad kyrkan ska ägna energi åt, menar han, eftersom alla organisationer tappar medlemmar, från politiska partier till scouterna.
I stället bör vi fundera på vad som gör att så många vill vara kvar och fokusera mer på det.
Biskopen identifierar många utmaningar för kyrkan i samtiden. Som att Sverige är präglat av en mekanistisk syn på människan, där vi inte är något mer än biologi och känslor är kemi. Mot det behöver kyrkan ”visa vägen till en intellektuellt försvarbar tro”. Han uppmuntrar präster, utbildade i teologi, att frimodigt delta i debatten.
Han ser dock med viss oro på en tendens att prästerna inte vågar sticka ut, i rädsla för att inte vara överens med sina kollegor i teologiska frågor. Men konsensus är inte något att sträva efter, menar författaren. Det räcker att med den Augsburgska bekännelsens ord vara överens om att evangeliet ska förkunnas och sakramenten förvaltas.
En viktig dimension får boken när Tyrberg pekar på att tron är ett mysterium och att svar inte alltid finns att få. Och det största mysteriet är att Kristus själv är måltiden genom våra liv – och desserten är något som väntar i evigheten.
Johan Tyrberg har nu varit biskop i Lund i ett decennium. I sin bok vågar han ställa kritiska frågor och utmana. Kanske kan Måltiden inspirera till att följa en av kapitelrubrikernas uppmaning: Fram med saltet!
Andreas Wejderstam