Religiösa ledare står på barrikaderna i USA

Kyrkomedlemmar sluter upp i protesterna. Här samlas människor till bön på parkeringsplatsen vid Afrikanska metodist-episkopalkyrkan i Seattle.

Präster och andra religiösa ledare sluter upp i protesterna mot polisbrutalitet och rasism. Trumps uppmärksammade ”bibel-promenad” kritiseras av Washingtons episkopala biskop.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

USA
Kyrkomedlemmar sluter upp i protesterna. Här samlas människor till bön på parkeringsplatsen vid Afrikanska metodist-episkopalkyrkan i Seattle.

Runt om i USA deltar religiösa ledare i protesterna, efter att George Floyd dog under ett våldsamt polisingripande i Minneapolis. Religion News Service (RNS) rapporterar att deras närvaro vid flera tillfällen lett till att demonstranter och polis stannat upp för en stunds gemensam bön.

– Om vi inte dyker upp när människor lider och dör är det som att överge Kristus på korset, sa Zachary Hoover, präst i baptistkyrkan och ledare organisationen ”L.A. Voice” till RNS, under en manifestation i Pasadena, Kalifornien.

President Donald Trumps ”bibelpromenad” har även väckt reaktioner bland kristna. Efter måndagens tal, i vilket han hotade med att sätta in militär mot demonstranterna, promenerade han från Vita huset till S:t Johns kyrka som brandskadats under protesterna. Där lät han sig fotograferas med en bibel.

Mariann Edgar Budde, biskop för den episkopala kyrkan i Washington, säger till CNN att kyrkan står bakom dem som protesterar mot rasismen och att hon tar avstånd från presidentens ”uppviglande ord”.

– Presidenten använde en bibel, den judisk-kristna traditionens heligaste text, och en av kyrkorna i mitt stift utan tillstånd. Detta som en kuliss för ett budskap som går emot Jesu lära.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Anders Mellbourn, tidigare chef för Utrikespolitiska institutet, säger att situationen måste ses i ljuset av att USA nu befinner sig i en Trump-era, men också i en era efter Obama, vilket gjort rasfrågan ännu mer känslig.

– Det finns en backlash efter Obama. Trump spelar ganska mycket på den amerikanska, vita opinion som finns, men som kanske höll sig nere under Obama.

Bibelmarkeringen menar Anders Mellbourn även har sin utgångspunkt i denna polarisering.

– Jag gissar att det är kopplat till hans kärnväljarstrategi, att signalera att den vita, kristliga lägre medelklassen ska lita på honom.

Anders Mellbourn säger också att Trumps hantering av protesterna i mångt och mycket grundar sig i partipolitik. Han vill visa att de demokratiska delstaterna inte kan hantera situationen.