Så hanterar ni coronakrisen – kyrkans experter ger råd

”Ställ inte in – ställ om! Hitta andra former för det enklaste umgänget. Nu är tid för en ny uppfinningsrikedom i att mötas som kyrka.”

Kyrkans Tidning har frågat några sakkunniga om deras bästa råd till församlingarna i virustider.

Kyrkosekreterare Cristina Grenholm är talesperson för pastorala aspekter på coronafrågorna på nationell nivå. Hon lyfter fram fokuset på människors behov. Vi ska vägledas av samma omdöme som före coronautbrottet och kloka är vi oftast tillsammans, som hon uttrycker det.

– Behoven förändras och det kan vara svårt ibland att fästa blicken på rätt saker och man kan bli rädd. Vi måste komma ihåg att villkoren sätts av regeringen och myndigheterna, men det är församlingarna som har det lokala ansvaret för hur man möts som kyrka med de resurser som vi har. Det gör församlingarna bra och stor kunskap finns, men vi kan behöva inspiration.

Cristina Grenholm betonar att de allra flesta verksamheter går att översätta till nya former. Även om den vanliga träffen är inställd, kan gemenskap skapas på nya sätt. Grundläggande är att följa rekommendationer och beslut.

– Mycket handlar om sociala medier, men en väldigt bra grej är telefonen. Även om vi inte ska underskatta äldres digitala kompetens, får vi inte glömma det vanliga telefonsamtalet. Oron växer när vi är ensamma med den. Vi är varandras bästa stöd och att känna en gemenskap även när man inte träffas som vanligt, är tryggheten för oss alla.

Tolv råd för tolv områden:
Charlotte Frycklund, Cristina Grenholm, Lina Beutler. Foto: Marcus Gustafsson, Svenska kyrkan

Fakta: Inspiration från kyrkokansliet

Kyrkans Tidning har intervjuat

kyrkosekreterare Cristina Grenholm, talesperson för pastorala aspekter på coronafrågorna på nationell nivå

nätpräst Charlotte Frycklund

Lina Beutler, gruppledare för sociala medier-redaktörerna på kyrkokansliets kommunikationsavdelning

Några av svaren kan komma att justeras beroende på nya riktlinjer och beslut. Informationen förnyas ständigt och varje dag sker uppdateringar.

1 Barnverksamhet

Behåll kontakten med familjer som ni annars har kontakt med. Ha kontakt på sätt som ni vet når fram, ofta sociala medier för denna målgrupp. Kan vi mötas utomhus, i en park, ta en promenad tillsammans? Tryggheten, särskilt för barnen, är att göra det vi brukar göra. Tänk ny form.

2 Äldre

Ensamheten är stor bland många äldre. Brukar besöksgruppen komma till ett äldreboende, ring i stället. Skapa en daglig rutin, ha listor på dem som besöks, ring och fråga: hur mår du i dag?

Uppmana äldre som brukar delta i en verksamhet att komma överens med sin vanliga ledare eller sina kamrater om att fortsätta med exempelvis quigong-övningarna, men att var och en gör det hemma på tisdag klockan 10.

Uppmana dem att tända ett ljus, lägga händerna i knät, be en bön eller sjunga en psalm. Om man vet att andra gör det samtidigt, vid samma tidpunkt, blir det stärkande.

En samtalsgrupp kan mötas och samtala på en promenad. Vi går mot en tid när naturen väcks, förlägg så mycket ni kan utomhus. Njut av att se våren gå er till mötes.

Även om man ska hålla sig uppdaterad, kan man ibland behöva koppla av från tv och radio. Läs om din favoritbok, lyssna på musik du tycker om, vi vet att det är stärkande.

3 Arrangemang i kyrkorna

Följ det som bestäms, alla arrangemang ska hanteras. En del ställs in, men andra verksamheter kan fortsätta.

Sätt klisterlappar med ett visst avstånd emellan i kyrkbänkarna för att visa hur vi ska sprida ut oss.

Våra kyrkorum är oftast rymliga, utnyttja lokalerna bättre utan att tappa gemenskapen.

4 Påsken

Ligger fortfarande ganska långt fram, mycket hinner hända och vi vet inte hur den kommer att firas. Men ett vet vi; vi kommer att fira påsk! Gud överger oss aldrig.

Vi får heller inte glömma att många på flykt i världen firar påsk under betydligt besvärligare omständigheter.

5 Ungdomsverksamhet

Släpp inte taget om ungdomarna. Ställs en konfirmandaktivitet in, ta kontakt med ungdomarna via de sociala medier som ni brukar använda. Låt ungdomarna ta lead, umgås på nya sätt. Träffas ute, håll fast i era ungdomar. Låt dem inte känna att ni tappar bort dem mitt i allt detta.

6 Planering

Planera för verksamheten, men tänk hela tiden nya möjligheter, värna gemenskapen och tänk nya former, var beredda på att ha alternativ, att snabbt kunna planera om.

7 Uppfinningsrikedom

Var inte fastlåst i hur det brukar vara. Hitta den enklaste formen för umgänge. Coronaviruset har förändrat mycket, men vi står inte ut om vi helt isolerar oss från omvärlden.

8 Sociala medier

Nu flyttar kyrkan ut allt mer på nätet. Här kan församlingarna vara kyrka bortom de fysiska väggarna, särskilt för den som inte kan eller vågar gå ut.

Att vara kyrka tillsammans blir extra tydligt när gränsen för mottagare och sändare suddas ut, som i kommentarsfältet på exempelvis Facebook. Kyrkan anpassar sitt tänkande och sina mötesplatser för att måna om församlingens gemenskap.

9 Snapchat

En foto- och multimediaapp som är vanlig i konfirmandgrupper, som man kan använda när man fortsätter skapa aktiviteter men på nya, säkra sätt.

Glöm inga ungdomar, alla vill bli sedda och fortsätta höra till ett sammanhang.

10 Instagram

Bilden är bärande på Instagram, håll texterna korta. Instagram har många olika funktioner att utforska utöver det vanliga flödet, till exempel Instagram stories.

I stories kan man ställa frågor, skapa omröstningar och mycket mer. Följarna är mer anonyma i stories än i flödet eftersom endast själva kontot kan se vem som interagerar.

11 Facebook

En enkel kanal för livesända andakter och gudstjänster som är ny mark för de flesta. GDPR värnar människors integritet.

Det är viktigt att alla som deltar är medvetna om att de gör det och att de har godkänt medverkan. Tänk på att inte heller använda text eller musik som någon äger upphovsrätten till. En präst och en musiker kan vara ett lagom stort upplägg för en livesändning.

Facebook är många människors vardagsrum, tänk på att formatet är mindre och innerligare. Nyligen livesände kyrkokansliets från ett andaktsrum med två medverkande. 380 personer följde sändningen live och 20 000 i efterhand.

12 Webbsända andakter på sajten

Det är lättast om en andakt spelas in i förväg och sedan läggs ut på nätet.Tänk på att filmen ska passa plattformen.

Var tydlig och kortfattad, tänk igenom vad ni vill förmedla.

Tänk förutom på alla äldre också på människor i exempelvis Stockholmsregionen som inte kan åka till jobbet eller skolan. En gudstjänst på nätet uppskattas mycket.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.