Så klarade de populära vigselkyrkorna cyberattacken

Trots cyberattacken: det har funkat att boka flera av de populäraste vigselkyrkorna. Kalmar slottskyrka, Hammarö kyrka, Åre gamla kyrka och Skärhamns kyrka. Foto: Jopparn, Sebastian Thorstensson, Wikimedia commons, Manfred Werner

Hammarö kyrka, Kalmar slottskyrka, Skärhamns kyrka och Åre gamla kyrka är fyra populära kyrkor vid vigslar. Tre av de fyra har kunnat bokas av brudpar under hela cyberattacken. Den fjärde står nu redo att ta emot bokningar igen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Trots cyberattacken: det har funkat att boka flera av de populäraste vigselkyrkorna. Kalmar slottskyrka, Hammarö kyrka, Åre gamla kyrka och Skärhamns kyrka. Foto: Jopparn, Sebastian Thorstensson, Wikimedia commons, Manfred Werner

För de giftassugna som har en speciell kyrka och dag i åtanke kan det kännas angeläget att i god tid höra av sig till en församling för att boka in sin vigsel. Och i församlingarna sitter vanligtvis personal redo för att ta emot dessa bokningsförfrågningar. 

Hur går det då när Svenska kyrkan utsätts för en cyberattack där alla initialt ombads stänga ner datorerna och där vissa bokningsprogram har legat nere i över en månad? 

Bra, verkar det som när Kyrkans Tidning pratat med församlingarna där några av de populäraste vigselkyrkorna finns.  

Bokningsprogrammet inte påverkat

Hos Tjörns pastorat, Göteborgs stift, har bokningarna rullat in som vanligt under den senaste månaden. 

Liselott Henriksson

– Vårt bokningsprogram, Fas, har varit igång i stort sett hela tiden. Det kanske var någon vecka som det låg nere, sedan har vi kunna använda det. Bokningen av vigslar har inte varit något problem. Inte heller dop eller begravning, säger Liselott Henriksson, bokningsadministratör. 

Också Åre pastorat i Härnösands stift använder sig av Fas.  

– Vi har kunnat ta emot alla bokningar, men kan inte skriva blanketter då vi inte har tillgång till K-bok. Det har fungerat bra ändå, säger Carina Hemmingsson, administrativ assistent. 

"Nu har vi järnkoll igen"

I Hammarö församling, Karlstads stift, är kanslist Birgitta Hed lättad över att precis fått tillbaka tillgången till församlingens bokningsprogram. 

Birgitta Hed

– Vi grejade december bra, för bokningar var redan utskickade till tjänstgörande präst. Sen var det lite rädsla för januari, men nu har vi järnkoll igen gudskelov. 

De som under december har hört av sig för att boka vigsel har församlingen fått be återkomma. Några negativa reaktioner på detta besked har inte inkommit, säger Birgitta hed. Snarare förvåning. 

Egen backup räddade Kalmar

– Jag tror inte man är medveten om vad som rör Svenska kyrkan om man inte är engagerad, så de flesta har inte vetat om att det här har hänt oss utan fått reda på det när de mejlat eller ringt. 

Men nu kan församlingen alltså återigen ta emot bokningar. Och allt som varit inbokat sedan tidigare ligger också kvar i systemet, säger Birgitta Hed. 

På Kalmar slott finns en omtyckt slottskyrka. Ansvarig för bokningar av dessa är Keith Karlsson, som arbetar på Kalmar pastorats kansli. Efter många år i branschen har han hittat sina egna metoder och har inte hindrats av cyberattacken. 

– Jag litar inte på tekniken, så jag hade Excel-listor på alla bokningar. Det har faktiskt inte varit några problem med själva bokningsförfarandet överhuvudtaget, säger han