Totalt vigdes 11 437 par i Svenska kyrkans ordning visar den nya kyrkostatistiken för 2023. Det är en nedgång mot föregående år, då 13 636 par vigdes.
För tio år sedan utgjorde vigslar i Svenska kyrkans ordning en tredjedel av alla vigslar i Sverige. 2023 förrättades 26 procent av vigslarna i Svenska kyrkans ordning.
– Nedgången i andelen kyrkliga vigslar speglar nedgången för andra kyrkliga handlingar och kyrkotillhörighet, säger Emma Audas, stiftsadjunkt i Linköpings stift, som i sin doktorsavhandling undersökt kyrkans äktenskapssyn.
Samkönade en procent vigslarna
Vigslar av samkönade par var 122 stycken och utgjorde 1,1 procent av vigslarna i Svenska kyrkan 2023. Det kan jämföras med 1,45 procent i Sverige i stort, enligt SCB.
Hur stor andel av befolkningen som identifierar sig som hbtq går inte att veta exakt, men Emma Audas säger att forskningen pekar på att den är något större än 1-1,5 procent.
Skillnaden mellan andelen vigslar av samkönade par inom Svenska kyrkan och i Sverige i stort är för liten för att kunna dra slutsatser till exempel om att kyrkan skulle vara en mindre välkomnande miljö, säger Emma Audas.
– Det finns samkönade par som inte känner sig välkomna i kyrkan. Det finns också samkönade par som känner sig oerhört välkomna i just vår kyrka, och just därför är det är viktigt för dem att få gifta sig i kyrkan och fira att deras kyrka tar emot dem.
– Det är också viktigt att minnas att det i alla grupper finns de som upplever att kyrkans uppfattning om äktenskap och kärlek inte överensstämmer med deras egen uppfattning.
Svenska kyrkan välsignar brudpar utomlands
En möjlighet som också finns i Svenska kyrkan är en välsignelse för par som ingått borgerligt äktenskap eller partnerskap. Förra året genomfördes 265 sådana välsignelser.
– Det här kan handla om att en del vill göra klar den juridiska biten även om en stor fest inte är läglig just då och de därför tar vigsel och fest senare. Andra kanske gifter sig småskaligt, borgerligt och i efterhand inser att de i alla fall vill ha ha en stor fest och då även den kyrkliga biten, säger Emma Audas.
Välsignelse kan också användas av församlingar i Svenska kyrkan i utlandet som inte har vigselrätt.