Så möter kyrkan unga när de inte mår bra

Joel Hultdin

Joel Hultdin, Umeå. Foto: Malin Grönborg

Andelen barn och unga som svarar att de mår psykiskt dåligt ökar i många hälsoundersökningar. På flera platser svarar Svenska kyrkan på utvecklingen med samtalsmottagningar för unga.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Joel Hultdin

Joel Hultdin, Umeå. Foto: Malin Grönborg

Joel Hultdin är präst och arbetar på Umeå pastorats samtals­mottagning PS Ung, som riktar sig till personer mellan 13 och 25 år.

– Vi har märkt av att ungas psykiska mående är sämre. Unga är sämre rustade för att hantera saker som sker i det vardagliga livet, exempelvis att bli dumpade, säger han.

Mottagningen drog i gång drygt ett halvår före pandemin och finansieras av Umeå stadsförsamling. Enligt Joel Hultdin planerar pastoratet att ­fortsätta med satsningen på obestämd tid. Den ses som en integrerad del av pastoratets existerande ­arbetsuppgifter. Förutom Joel Hultdin arbetar tre pedagoger och en diakon på mottagningen.

Ger inte psykoterapi

Joel Hultdin anser att PS Ung varken bör eller kan ersätta den hjälp unga kan få av psykiatrin och betonar att mottagningen inte ger psykoterapi.

En del av de ungdomar som kommer till PS Ung har blivit tipsade om mottagningen av psykia­trin, berättar han. Det är ungdomar som inte behöver psyko­terapi eller behandling inom psykiatrin.

– Vi är tydliga med att vi inte är psykologer, utan finns här för att dela den smärta och den glädje som finns hos unga. Vi försöker inte att göra det vi inte kan. Det är vårt uppdrag att finnas till för att prata och vi klargör att vi arbetar under tystnadsplikt.

– Det är vårt uppdrag som kristna. Min känsla är att Svenska kyrkan har ett högt förtroende­kapital, oavsett ungdomarnas läggning och tro, säger Joel Hultdin.

I Borås pastorat märkte personalen att allt fler ungdomar mådde dåligt under pandemin, när så mycket ställdes in. Därför startade man ett särskilt projekt för unga mellan 16 och 25 år.

– De unga är en grupp som har farit illa, säger Karin Hernbo, ­kurator på Kyrkans samtalsmottagning.

Försöker hjälpa dem att hitta inre styrka

Karin Herbo anställdes i maj 2022 och hennes tjänst ingår i pastoratets fyraåriga projekt med ­fokus på barn och ungas hälsa.

– Det är förvånansvärt många existentiella frågor som kommer upp, exempelvis vad det är för mening med livet. Jag sitter inte här med en trollstav, men jag kan bidra med närvaro och jag för­söker hjälpa dem att hitta sin inre styrka.

Sedan flera år tillbaka har ­Borås pastorat en samtalsmottagning som tar emot personer för allt från krisstöd till själavårdssamtal. Projektet för barn och unga är en utökning av verksamheten som finansieras av pastoratet.

Jag sitter inte här med en trollstav, men jag kan bidra med närvaro och jag försöker hjälpa dem att hitta sin inre styrka.  Karin Herbo, kurator

Karin Hernbo berättar att hon försöker göra sig synlig för målgruppen genom att vistas på gymnasieskolor. Hon informerar också ungdomsmottagningar och vårdcentraler om möjlig­heterna för unga att få tid på samtalsmottagningen.

– Vi är ett komplement. ­Vissa unga kommer hit i väntan på en behandling, men vi vill inte ta över. Jag ger inte behandling, jag samtalar med dem.

Kyrkan bra på att snabbt erbjuda samtal

I Borås är Kyrkans samtalsmottagning väletablerad. Många i staden vet att kyrkan är bra på att snabbt erbjuda samtal till den som behöver någon att prata med, berättar Karin Hernbo. Hon har bilden av att vårdcentraler tipsar personer om att ­kontakta kyrkan – just med syftet att få prata med någon, exempelvis om existentiella frågor.

– Vi är tydliga med att vi inte bedriver terapi eller behandling. Vi är ett komplement som erbjuder samtal. Ibland är det inte så lätt att lyfta telefonen och ringa psykiatrin, men när vi har haft ett par samtal kan jag finnas med som stöd för dem som behöver söka vård, säger Karin Hernbo.

Unga kan komma utan sina föräldrar

Norrköpings pastorat har sedan snart åtta år tillbaka en samtalsmottagning på Diakonicentrum (DC). Mellan fyra och fem anställda arbetar på mottagningen i olika utsträckning.

Där erbjuds personer mellan 13 och 30 år samtal. Enligt diakonen Maria Bard får barn över 13 år komma till mottagningen utan att vårdnadshavarna behöver involveras. Pastoratet har gjort en undersökning som visar att om unga får någon att prata med ganska snabbt – när de behöver det – brukar de klara sig ganska bra. 

– Vi har fördel av att vi inte sätter diagnoser. Det är svårt att komma in i vården men här är det låga trösklar. Vi hjälper till om det behövs och vi finns kvar som goda vuxna, säger Maria Bard.

Blev så uppskattat att det blev permanent

Först hade pastoratet tänkt driva samtalsmottagningen i tre år, men den blev så uppskattat så verksamheten permanentades, berättar hon. Det är många unga som besöker mottagningen i Norrköping och ungdomar har varit med och inrett lokalerna.

Maria Bard vet inte om den psykiska ohälsan har ökat bland unga. Däremot märker hon att fler vågar sätta ord på om de inte mår bra.

– Ungdomsvärlden kan vara ganska ensam, en ungdom kan behöva stöd och få formulera berättelsen om sitt liv själv. Vår uppgift är att vara ljusbärare i de ungas verklighet.

I Norrköping är väntetiderna till samtalsmottagningar och BUP långa, berättar Maria Bard. Hon anser att det kan hända mycket i den ungas liv under vänte­tiden och att Diakonicentrums roll är att snabbt ge den unga möjlighet att få prata med en vuxen som lyssnar.

– Vi hjälps åt här i Norr­köping. För oss på Diakonicentrum handlar det mycket om att lyssna och visa tillit till ungdomarna.

Fakta: Tips från mottagningarna

Joel Hultdin

"De vuxna som möter de unga måste vara väldigt tydliga med vad det är de gör som professionella och vad det är för typ av samtal som förs."

Joel Hultdin, Umeå  

 

Maria Bard

"Anpassa mottagningens lokaler till ungdomarna."

Maria Bard, Norrköping

 

Karin Hernbo

"Sprid kunskap om att samtalsmottagningen finns på skolor, ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Gör tydligt vad mottagningen erbjuder och vad samtalen går ut på."

Karin Hernbo, Borås