
Att söka kontakt med personer som beter sig avvikande är ett bra första steg för att minimera risker i kyrkor, säger säkerhetskonsulten Tage Åström. Foto: Privat, Marcus Gustafsson
Det finns en större medvetenhet om säkerheten i Svenska kyrkan i dag, men det finns ett möjlig hot: Ensamma gärningsmän med ideologisk drivkraft .
Skytten i Örebro, Rickard Andersson, sökte sig till Olaus Petri kyrka en tid innan han genomförde skjutningen på Risbergska skolan i Örebro.
-Vi vet ju inte varför Rickard Andersson var i kyrkan eller om han hade med sig vapen.
Autismspektrat
Det viktigaste just nu är något annat, tycker han:
-Den stora rädslan just nu är att personer i autismspektrat kommer att ses som potentiella mördare. Det måste vi verkligen undvika.
När det gäller säkerheten i Svenska kyrkan så säger Tage Åström att det redan har tagits flera steg för att göra besök i kyrkan tryggare. På många platser har det införts rutiner för att minimera risker och höja tryggheten.
-Vi och andra har utbildat många församlingar. Så när man går i kyrkan ska man inte vara orolig, men församlingen måste vara medveten, säger han.
- Människor kommer till kyrkans verksamheter för att få tröst, stöd och trygghet. Människor som lider av mental ohälsa dras också till de delarna och så måste det få vara.
Beredd att ringa polisen
Tage Åström tycker att om besökare i kyrkan agerar märkligt, utan att göra något hotfullt, kan ett bra först steg vara att söka kontakt, att försöka inleda ett samtal.
-Om man möter en person i kyrkan som beter sig avvikande, som kanske bär på större paket eller försöker dölja något innanför sin jacka då kan man ringa polisen även om inget annat hänt.
Men det kan ju bli väldigt jobbigt om en person i kris söker sig till kyrkan för att få lugn och ro, och så kommer polisen?
-Har människor ett avvikande beteende så försök göra en bedömning, men var beredd att ringa polisen även om det kan vara svårt. Använd sunt förnuft. Det kan vara en person med självmordstankar som man hjälper genom att söka kontakt eller uppmärksamma myndigheterna.
Ing-Marie Wieselgren mördades under Almedalsveckan i Visby, 2022. Mördaren, Theodor Engström, hade innan dådet besökt Visby domkyrka. Vad kan man säga om det?
-Det är svårt att dra slutsatser utifrån två exempel. Men den mannen hade rest till Visby med målet att begå ett mord, han kan sannolikt ha letat efter offer att attackera i kyrkan.
-Man kan inte utesluta att det var syftet i Örebro också, han har mördat och han hade med sig ett gitarrfodral som vi inte vet vad det innehöll.
Vilken typ av hotbild ser du mot kyrkan?
-Generellt handlar det ensamagerande personer med en ideologisk drivkraft, ofta kopplad till religion, riktad mot Sverige.
-I samband med koranbränningar väcks starka känslor. De upprörda kan uppfatta det som att både kyrkan och staten har ställt sig bakom bränningen. Ilskan skulle därför kunna riktas mot religiösa företrädare i Sverige. Så olika former av våldsbejakande extremism tillsammans med ensamagerande med psykisk ohälsa är nog de största hoten mot Svenska kyrkan.
Hur kan kyrkan möta hoten?
-Fortsätt att trygghetshöja och riskminimera, både med tanke på besökare och anställda. Utbilda, var medveten och ha koll på vilka personer som besöker kyrkan. Och genom att fortsätta att bedöma om det kan finnas en hotbild mot olika evenemang på något sätt, säger Tage Åström.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.