Marie Berg och Iréne Steimer är noga med att skapa en bekväm miljö för deltagarna och tror själva att det kan vara del i att gruppdeltagarna vågar prata.
- Vi tar inte in fler efter att kursen startat, och vi har ett tystnadslöfte för alla som är med så att man inte pratar om det som sägs utanför gruppen. På så sätt blir det en trygg grupp som öppnar upp för samtal.
Upplägget på kursen
Kursen är två timmar under fem tillfällen och en återträff efter två månader. Den berör teman som rör sig från praktiska frågor till mer känslomässiga.
- Vid första tillfället pratar vi om döden som begrepp för att avdramatisera det. Vilka ord som finns för döden - kila vidare, ställa tofflorna, lagt grötskeden. Det blir mycket skratt och go stämning som skapar en trygghet i gruppen, säger Iréne Steimer.
Nästa gång kommer en sjuksköterska och pratar om avancerad sjukvård i hemmet (ASIH). Gången därefter pratar Marie Berg om vad som händer i hjärnan vid sorg och trauman, och hur det psykologiska hänger ihop med det kroppsliga. Efter det samtalar de om begravning och det praktiska kring det.
- Det kan vara frågor kring hur djupt en grav grävs och hur djupt man själv vågar gräva för att plantera blommor vid stenen. Då har det gått några gånger i gruppen och deltagarna vågar fråga mer och vara öppna, säger Marie Berg.
Det blir mycket skratt och go stämning som skapar en trygghet i gruppen.
Nästa tillfälle är kreativt. Då får deltagarna, med hjälp av kort med olika bilder på, visa varandra vad de associerar med döden. De provar också olika redskap för att kunna hantera eventuell framtida oro, till exempel mindfulness-övningar. Sista träffen kommer en kollega till Iréne Steimer som jobbar som anhörigsamordnare på kommunen och pratar om frågor som väcks kring anhörigas situation.
- Eftersom vi kommit på detta själva har vi inget material att förhålla oss till, och allt eftersom kan kursinnehållet komma att ändras, säger Marie Berg.
- Till exempel har framtidsfullmakt blivit något man pratar mycket om i samhället - vad händer med ens sociala medier och inloggningar när man dör, och andra juridiska frågor. Och det kanske vi kommer ha en genomgång av i kursen också, säger Iréne Steimer.
Pratar ni om livet efter döden?
- Nej de samtalen är vi inte inne på. Och det brukar inte landa i de samtalen ändå, utan de handlar mer om praktiska saker och om redskap för att hantera döden. Om de skulle komma upp avfärdar vi det förstås inte, men det känns som att deltagarna är ganska klara över vad de tänker kring den frågeställningen, säger Marie Berg.
- Däremot avslutar vi varje gång med en text och då kan den handla om vad som händer efter livet. Vi har läst utdrag ur Bröderna Lejonhjärta, olika dikter på temat. Men det är inget ämne vi tar upp i samtalen. Rädslan för döden, har vi märkt på deltagarna, handlar inte om en rädsla för dödsögonblicket utan mer för vad som händer innan, säger Marie Berg.