SD föreslår offentlig gudstjänst mot antisemitism

Sju Sverigedemokrater föreslår i en motion en offentlig gudstjänst mot antisemitism. Foto: Mikael M Johansson, Henrik Montgomery

Sju sverigedemokrater föreslår en offentlig gudstjänst till stöd för det judiska folket i Israel och mot antisemitism. Den skulle i så fall bli verklighet vid kyrkomötets öppnande 2025.

Det är Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 som föranlett de sju sverigedemokratiska kyrkomötesledamöternas motion om en gudstjänst.

De föreslår också att tillsammans med de judiska församlingarna utreda om man kan arrangera en offentlig manifestation för det judiska folket och Israel. 

”Det är hög tid att manifestera för Israel och det judiska folkets rätt till sitt land som de erkänts för internationellt och som dessutom har stöd i Bibeln”, skriver Sverigedemokraterna i sin motion.

Offentlig gudstjänst 

Mikael Sandén, kyrkomötesledamot från Göteborgs stift, är en av dem som står bakom motionen. Han berättar att förslaget väcktes vid en diskussion partikamraterna emellan på förra kyrkomötet. 

- Med anledning av katastrofen i Gaza anser vi att det är hög tid att det anordnas i gudstjänst för det judiska folket, säger Mikael Sandén.

Han har ingen tanke på hur gudstjänsten kan komma att se ut, utan förklarar att förslaget bara är i ett inledande skede ännu och kommer att diskuteras vidare internt efter semestern i augusti. 

I motionen skriver de vidare: 

”Nazisterna försökte utrota judiska folket och nu ser vi hur antisemiter i Hamas försöker göra samma sak igen.”

Med tanke på omvärldsläget, finns det en fara med att anordna en sådan gudstjänst och manifestation av säkerhetsskäl?

- Det är klart, och är en diskussion vi får ta internt vid nästa möte. Men det är inte säkert någonstans i dag. Se bara på det som hände i USA där Donald Trump blev skjuten när han skulle hålla ett tal. Men den rädslan får inte styra. 

"Vågar inte ha sin judestjärna"

Mikael Sandén anser att Svenska kyrkan borde ha gjort mycket mer för att utrota antisemitismen i Sverige. Han anser att antisemitismen lever kvar i allra högsta grad och bygger på okunskap.

-  Judar vågar inte ha sin Davidsstjärna när de är ute i samhället. Svenska kyrkan kunde be samerna om ursäkt, och borde be judarna detsamma, anser han. 

Varför har inte Svenska kyrkan tagit tag i dessa frågor enligt din uppfattning?

- Rädslan för islam, kan det vara. Därför är motionen verkligen högaktuell.

Det kommer att röstas om motionen på kyrkomötet 2024, men själva gudstjänsten skulle inte bli verklighet förrän vid kyrkomötet 2025. Detta då den måste röstas igenom först. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Amanda
Otroligt bra förslag, verkligen på tiden. Tack SD för att ni lyfter denna fråga!