"I längden leder detta till polygami"

Torbjörn Aronson sa att han inte vill bidra till att polyamori legitimeras och till en utveckling där ceremonier för polyamorösa hålls i kyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

"Varför behöver man godhetssignalera i den omfattning att man skrämmer bort folk?", sa Petter Nilsson (SD), när kyrkomötet debatterade hbtq-frågor. Torbjörn Aronson (KR) oroade sig för att acceptans av polyamori kommer leda till acceptans av polygami. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Torbjörn Aronson sa att han inte vill bidra till att polyamori legitimeras och till en utveckling där ceremonier för polyamorösa hålls i kyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

Linda Sjöös (Vänstern i Svenska kyrkan) förslag om att Svenska kyrkan ska ställa sig bakom hbtqi-begreppet, inklusive polyamori och asexualitet samt att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att bearbeta begreppet, debatterades på måndagseftermiddagen på kyrkomötet. 

Kyrkolivsutskottet ville att motionen avslås, men föreslog att kyrkostyrelsen uppdras att teologiskt fortsätta bearbeta paraplybegreppet hbtqia+ samt göra en teologisk bearbetning av polyamori.

När kyrkomötet sedan röstade om motionen, blev det också som utskottet föreslagit. 

Möta personerna bakom

Linda Sjöö tackade från talarstolen utskottet för deras arbete och ställde sig bakom utskottets förslag.

– Kyrkan kan inte först sträcka ut handen och välkomna personer och sen dra in handen. Därför behövs en bearbetning av begreppen. En kyrkan som regnbågscertifierar och går i prideparaden, måste också veta hur man möter personerna bakom begreppen, sa hon.

Motionären Linda Sjöö, Vänstern i Svenska kyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

Legitimera polyamori

Torbjörn Aronson (Kristdemokrater i Svenska kyrkan) yrkade på att avslå utskottets förslag. Han sa att han inte vill bidra till att polyamori legitimeras och till en utveckling där ceremonier för polyamorösa hålls i kyrkan.

– Jag tror också att detta i längden kommer att leda fram till polygami. Det blir en semantisk fråga att skilja begreppen åt. Den här utvecklingen vill jag inte se i kyrkan, sa han.  

Inget samröre med pride

Anna Sundberg (Sverigedemokraterna) har motionerat för att kyrkostyrelsen ska verka för att Svenska kyrkan inte deltar i priderörelsen. 

– Tycker man fel stängs man som politiskt parti ute från pride-evenemang. SD menar att Svenska kyrkan kan bära sig själva utan samröre med pride, utifrån kyrkans grund att alla är lika mycket värda. Svenska kyrkan ska inte vara en politisk lobbyorganisation för hbtq-rörelsen, sa hon och fick medhåll från flera av Sverigedemokraternas ledamöter.    

– Problemet är att priderörelsen är klart politiserad. Om vi blir en del av vänsterliberala, också kallade woke-rörelser, då har vi allierat oss åt vänster. Medlemmar som inte håller med, känner sig då inte välkomna. Varför behöver man godhetssignalera i den omfattning att man skrämmer bort folk? sa Petter Nilsson.

Magnus Ek var en av flera ledamöter som talade för att kyrkomötet ska avslå en motion om att Svenska kyrkan inte ska delta på pride. Foto: Marcus Gustafsson

Inte politiserad

Magnus Ek (Centerpartiet) var en av dem som, precis som utskottet, yrkade på att Anna Sundbergs motion avslås.

I motionen står: “Vi minns alla hur man förlöjligade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med att ha en plastelefant på plats då han själv inte bjudits in till partiledardebatten under Stockholm Pride 2018. Pride är inte alls någon bred samlande folkrörelse för tolerans utan är av stark opinionsbildande karaktär där man förlöjligar och mobbar de som inte tycker som dem.”

– Vi kan inte komma med förslag som säger att kyrkan inte ska vara politiserad och sen dra in vår egen politiska grupps bråk med en annan rörelse in i kyrkan. Jag tycker inte att kyrkan ska vara opolitisk, men jag tror att de flesta här håller med om att våra uttalande inte ska vara partipolitiska, och det är precis det man gör här, sa Magnus Ek.

När kyrkomötet skulle besluta om Anna Sundbergs motion, begärde hon votering och rösträkning. 24 ledamöter röstade för att Svenska kyrkan inte ska delta i priderörelsen, 209 röstade emot och 10 avstod. Därmed avslogs motionen. 

Motionären Anna Sundberg, Sverigedemokraterna. Foto: Marcus Gustafsson