– Det är glädjande att så stor del av svenska folket även i tider av covid-19 ser behovet av starkt internationellt engagemang och stödjer ett generöst bistånd, säger Diakonias nytillträdda generalsekreterare Lena Ingelstam till Sändaren.
Undersökningen är gjord av Kantar Stifo på uppdrag av biståndsorganisationen och tidningen Sändaren.
Under maj månad fick ett slumpmässigt representativt urval på 1000 personer frågan om de tycker att den svenska biståndsnivån bör öka, minska eller vara oförändrad.
– Är en procent av BNI en bra nivå, vill man sänka den eller kanske till och med öka?
Frågan ställs av Robert Tjernberg, chefredaktör på Sändaren, som under våren har sett en debatt om hur covid-19-pandemin påverkar synen på det internationella biståndet.
Svaret är att 63 procent av de tillfrågade vill att nivån på det internationella biståndet ska vara oförändrat eller öka. Bara 29 procent uppgav att de vill se en minskning av densamma.
Samtidigt utgör de som vill öka biståndet en minoritet bland de svarande: 13 procent.
Sändaren skriver att det inte går att ”dra allt för långtgående slutsatser” om partisympatier och synen på biståndspolitiken i undersökningen. Men stödet för samma eller mer bistånd är starkare bland socialdemokratiska sympatisörer än moderata diton. Bland de förra är den andelen tre fjärdedelar, medan den siffran är drygt hälften bland de senare.
– För de politiska partierna kan detta bli ett intressant underlag till hjälp att kalibrera sin biståndspolitik mot de den egna väljarbasen, säger Robert Tjernberg.
Undersökningen visar också att kvinnor generellt sett är mer positiva till bistånd än män. 70 procent av kvinnorna vill behålla eller öka biståndet medan motsvarande siffra bland männen är 55 procent.