Skickade in fel ansökan – får inte ställa upp i kyrkovalet

Hans Palmlöf i Åkerbo, ledamot i kyrkofullmäktige för Borgerligt alternativ i Åkerbo församling.Foto: Marcus Gustafsson och privat.

När Borgerligt alternativ i Åkerbo församling skulle registrera sina kandidater inför valet skedde ett misstag och nu får gruppen inte ställa upp. ”Det här kom som en kalldusch”, säger Hans Palmlöf i Åkerbo.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Hans Palmlöf i Åkerbo, ledamot i kyrkofullmäktige för Borgerligt alternativ i Åkerbo församling.Foto: Marcus Gustafsson och privat.

Borgerligt alternativ, BA, har i dag representanter i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Åkerbo församling. Men i årets val kommer församlingsborna inte kunna rösta på BA:s kandidater.

– Vi har anmält oss som grupp, precis som vi gjort föregående kyrkoval. Vi har skickat in våra handlingar brevledes, precis som förut, men nu hävdar man på Linköpings stift att brevet kom fel, till stiftskansliet i stället för till stiftsstyrelsen, säger Hans Palmlöf, företrädare för BA i Åkerbo.

Enligt stiftet var misstaget inte att brevet adresserats till fel instans utan att det var fel typ av anmälan. Eftersom BA redan finns registrerad som nomineringsgrupp var det inte en anmälan om grupp som skulle ha skickats in. BA skulle ha utsett en kontaktperson för den lokala gruppen och denne skulle med hjälp av Bank-ID registrerat kandidaterna i ett digitalt system.

– Vi kan inte registrera några kandidater åt dem. Det måste alltid göras i grupp- och kandidatsystemet av ett ombud, företrädare eller kontaktperson, utsedd av nomineringsgruppen, säger Maria Bruto Ellhar, valhandläggare på Linköpings stift.

När gruppen väl uppmärksammades på sitt misstag hade den 15 april, sista dagen för registrering av kandidater, redan passerat.

– Det här kom som en kalldusch för oss. Man blir både ledsen och arg. Det är byråkrati utan dess like, säger Hans Palmlöf som anser att deras brev borde räckt som registrering.

– För mig är det i juridisk mening ingen skillnad på om du registrerar digitalt eller om du skickar in brevledes. Det är ganska många som röstat på oss genom åren och jag har redan fått en massa förfrågningar från folk som nu undrar vad de ska rösta på.

Maria Bruto Ellhar säger att hon vet om flera andra fall där grupper gjort liknande misstag med konsekvensen att de inte fått ställa upp i valet. Hon säger att det är tråkigt men att det är gruppernas eget ansvar att se till att registreringen sköts korrekt.

– Vi kontaktar inför varje nytt val de ombud, kontaktpersoner och företrädare som fanns vid föregående val och bjuder in till utbildning. Sedan finns information på Svenska kyrkans hemsida.