Lena Brolin, utlandschef för Skut, har bland annat ansvar för de utsända i Asien. Hon säger att hon står i kontakt med all personal i Thailand och i Hongkong.
– Redan förra helgen bestämde jag tillsammans med Gustav Jacobsson, församlingsherde i Hongkong, att inga resor till Fastlandskina ska göras förrän det här är över.
Läs mer
Hon säger att de följer UD:s rekommendationer och gör också egna avväganden av situationen.
– Det finns en vilja att stanna kvar så länge det är möjligt och så länge som den egna säkerheten inte sätts på spel. För att vara det stöd som kyrkan ska vara – att finnas där för människor i ett utsatt läge.
Har ni funderat på att ta hem er personal?
– Inte i nuläget. Vi väger ihop UD:s rekommendationer och vad våra utsända själva på plats säger. Om det lutar åt en evakuering eller att Hongkong stängs ner, så sker en förflyttning av personal i samråd med dem. Vi tänker inte låta någon bli instängd.
Hon förklarar att de följer UD:s rekommendationer för resor.
– De har sina egna kanaler och vi är inte en av dem, även om jag vet att vi har använts i andra sammanhang.
Borde ni vara en kanal här också?
– Det kan man tycka. Men när det är på WHO-nivå gör UD bedömningar därefter.
Däremot sker det ett informationsutbyte lokalt på plats mellan Svenska kyrkans präster och UD.
– Våra präster där är ofta nära ambassaden och de konsulära enheterna. Vi ska vara kyrka också i kaoset, som kan lyssna och finnas till hands och som kan hantera människors oro. Det är vårt uppdrag.
Svenska kyrkan har den fördelen att de kan finnas till hands när människor i Thailand och Hongkong är vakna och UD är stängt på grund av de olika tidszonerna, förklarar hon.
– Det kanske inte är så konstigt att Svenska kyrkan blir det människor vänder sig. Vi blir ett litet tidsfönster där.
Vid en eventuell ökad beredskap har MSB en stödstyrka med präster som de i så fall kallar ut. Det handlar enligt Lena Brolin om ett trettiotal präster som är kontrakterade att kunna åka ut med kort varsel.
– Så beredskapen finns om det skulle bedömas att det behövs fler präster på plats.
Kyrkokansliet står i ständig kontakt med sin utlandsplacerade personal i Asien. Nu även för att följa utbredningen av sjukdomsfall med Coronaviruset.
– Vi följer läget i media och genom Folkhälsomyndigheten, säger säkerhetschef Håkan Nilsson.
Han säger att resor till riskländer och riskområden bör planeras utifrån hur angelägna de är, samt bedömas i förhållande till andra risker.
– Till exempel malaria och denguefeber har betydligt större utbredning och högre dödlighet, säger han.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.