Skut stänger församlingen på Costa del Sol

Skuts avdelningschef Rickard Jönsson. Foto: Annika Ahlefelt, Johannes Frandsen

I måndags avgick fem av kyrkorådets ledamöter. I dag meddelar Svenska kyrkan i utlandet (Skut) att församlingen på Costa del Sol stängs på grund av missförhållanden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Skuts avdelningschef Rickard Jönsson. Foto: Annika Ahlefelt, Johannes Frandsen

Uppdaterad

Konflikterna har fortsatt i församlingen på Costa del Sol sedan prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson köptes ut. I måndags meddelande fem av kyrkorådets ledamöter att de lämnat sina uppdrag med omedelbar verkan. Bland dem både ordföranden och vice ordföranden.

Kyrkans Tidning har sökt de avgående ledamöterna som inte vill ställa upp på intervjuer. Men i församlingens nyhetsbrev ger de alla varsin motivering.

Ordföranden Anssi Lakomaa hänvisar till ”en åsiktsskillnad i styrelsen” som han inte kan delta i. Ledamoten Kalle Sigge skriver: ”När jag accepterade att bli ordinarie ledamot i Kyrkorådet var min förhoppning att arbetet skulle präglas av transparens och ärlighet. Men nu efter en kort tid har det visat sig att det inte fungerat så.”

Nu meddelar Skut att församlingens anslag dras in och verksamheten stängs ner.

Eftersom hela Spanien är satt i karantän på grund av coronaviruset kan ingen extra stämma utlysas och ingen ny styrelse väljas. Det betyder, enligt Skuts avdelningschef Rickard Jönsson, att det inte finns ett beslutsfört kyrkoråd som krävs enligt kyrkoordningen.

Samtidigt har andra missförhållanden upptäckts genom att församlingen under våren granskats inom ramen för den juridiska genomlysning som pågår av hela Skuts verksamhet.

I ett mejlsvar till Kyrkans Tidning skriver Rickard Jönsson:

”Vi har ingen bild av vad som har orsakat avgångarna, dock har vi sett i den juridiska genomgången att där finns ett antal missförhållanden som måste åtgärdas framförallt runt ekonomin vilket gör att vi kommer att göra en oberoende revision av verksamheten i församlingen med en extern revisor som också har god kännedom om spansk rätt.”

Rickard Jönsson menar att den pågående konflikten i församlingen även har gjort situationen ohållbar för den utsända personalen.

”Vi har nåtts av information om att arbetsmiljöförhållandena i församlingen inte är acceptabla och att detta inte minst har drabbat den som av oss har utsetts att under en övergångstid leda verksamheten i församlingen. Vi ser därför inte att det är möjligt att under rådande förhållanden ha kvar vår personal på plats, och vi har därför pausat den pågående rekryteringen, till missförhållandena är åtgärdade.”

Kyrkans Tidning har talat med flera församlingsaktiva personer som menar att församlingens splittrades efter konflikten om prästparet. Flera av dem riktar kritik mot hur det gick till på kyrkorådets årsstämma den 1 mars när den nya styrelsen valdes.

– Kallelsen gick inte ut i tid, valberedningens förslag var inte tillkännagivet på förhand och budgeten ändrades i sista stund, säger en församlingsmedlem.  

På stämman valdes tidigare kyrkoherden Mikael Jönsson till suppleant i kyrkorådet. Han har även fortsatt varit firmatecknare för ”Kyrkoföreningen Costa del Sol” som kyrkorådet kallar den lokala föreningen genom vilken församlingen är registrerad hos de Spanska myndigheterna.

De förtroendevalde som finns kvar i kyrkorådet svarar på Skuts besked, i ett brev till biträdande utlandschef Camilla Persson.

I brevet beskrivs konflikten kring prästparets anställningar som den utlösande faktorn för splittringen av församlingen. De hänvisar till den skrivelse som tidigare skickats till överklagandenämnden i vilken kyrkorådet vill pröva om utnämningen av den vikarierande utsända personalen gått rätt till.

”Många av de brister som ni nu påtalar är lite ironiskt ett resultat av SKUTs åtgärder vilka kommer lyftas fram i den oberoende revision och vilken den nya styrelsen så klart inte har något emot”.

De förtroendevalda skriver vidare att man anser att det är felaktigt att säga att det saknas ett beslutsfört kyrkoråd och ber Camilla Persson om att utveckla den rättsliga grunden för det.

”Vi vill för ordningens skull påpeka att de nya i styrelsen som också är de kvarvarande precis har påbörjat sina arbeten med att försöka komma tillrätta med de brister man på egen hand redan noterat. De kan knappast läggas till last för gamla försyndelser.”

Kyrkoåret har även skickat ut en kallelse till extrastämma den 6 september, för att då välja ny styrelse och ordförande.