Kritik mot stiftets resa: “Har inte insett hur allvarlig klimatkrisen är”

"Rom är en viktigt plats för kyrkan dit många har åkt genom åren" säger biskop Fredrik Modéus om valet av resmål för den studieresa som ledamöterna i Växjös stiftsstyrelse ska göra för att "rustas i sitt uppdrag". Foto: Andrew Medichini/TT, Terje Pedersen/TT. 

Att Växjös stiftsstyrelse väljer att flyga på studieresa är inte trovärdigt och bidrar till mer orättvisa i världen. Det anser klimatambassadörerna Lina Petré och Ola Rudin som skrivit brev till styrelsen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

"Rom är en viktigt plats för kyrkan dit många har åkt genom åren" säger biskop Fredrik Modéus om valet av resmål för den studieresa som ledamöterna i Växjös stiftsstyrelse ska göra för att "rustas i sitt uppdrag". Foto: Andrew Medichini/TT, Terje Pedersen/TT. 

Stiftsstyrelsen i Växjö stift planerar en studieresa till Rom i oktober. Det har fått två av Svenska kyrkans 30 klimatambassadörer att reagera.

Lina Petré

– Som klimatambassadörer är det vårt uppdrag att lyfta fram Svenska kyrkans färdplan för klimatet och vara en röst för klimatet i de sammanhang där vi rör oss. När vi fick veta att den här resan planerades reagerade vi inte på resan i sig, utan på att de planerar en flygresa, säger Lina Petré. 

Hon är komminister i Emmaboda pastorat och skrev tillsammans med Ola Rudin, som är engagerad i Två systrars församling i Kalmar, ett brev till stiftsstyrelsen. I brevet står att stiftsstyrelsen inte har insett hur allvarlig klimatkrisen är. 

Ola Rudin

– Att avstå från att flyga är något av det absolut enklaste man kan göra för att hålla nere utsläppen. Det är tydligt uttalat i färdplanen att vi ska minska utsläppen och det gäller självklart alla. Det är klart att stiftsstyrelsen ska få åka på resa för teambuildning eller fortbildning, men det finns andra färdmedel, säger Lina Petré. 

"Rimligt och bra att styrelsen gör studieresa"

Det finns också trovärdighets- och rättviseaspekter att ta hänsyn till, menar Ola Rudin och Lina Petré, då klimatkrisen hårdast drabbar de länder som bidragit minst till utsläppen. 

Fakta: Klimatambassadörer

  • Ett projekt i samarbete mellan Act Svenska kyrkan och Uppsala stift som initierades hösten 2023.
  • Finansieras av Svenska kyrkans färdplan för klimatet.
  • Det finns totalt 30 klimatambassadörer spridda över landet som är "nyckelpersoner för Svenska kyrkans klimatarbete".
  • Har haft regelbundna träffar för att bland annat diskutera Svenska kyrkans röst i klimatdebatten och Act Svenska kyrkans arbete för global klimaträttvisa

Källa: Act Svenska kyrkan

“Samma kyrka som med ena handen uppmanar sina medlemmar att skänka pengar till Acts arbete för en mer rättvis värld, kan samtidigt inte med andra handen boka flygresor som bidrar till allt mer utsläpp och allt mer orättvisa,” skriver klimatambassadörerna till stiftstyrelsen. 

Fredrik Modéus

– Det är olika intressen att väga mot varandra så fort det handlar om kontakter i den världsvida kyrkan. Att styrelsen gör en studieresa är rimligt och bra, säger Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift och ordförande i stiftsstyrelsen.   

– Man behöver alltid ta hänsyn till klimataspekter. Stiftsstyrelsen har, som alla andra, blivit väldigt restriktiva med flygresor. 

Hur kommer det sig då att stiftsstyrelsen väljer att flyga nu?

– För att man menar i styrelsen att det är en avvägningsfråga. Man kan fatta principbeslut om att aldrig flyga mer, men det har vi inte gjort. Och mig veterligen har väldigt få i Svenska kyrkan gjort det, säger Fredrik Modéus. 

Mejlet blev formellt svar

Klimatambassadörernas invändningar mot stiftsstyrelsens flygande har inte fått planerna för studieresan att ändras. 

På sitt senaste möte beslutade stiftsstyrelsen att låta sitt svar till Lina Petré och Ola Rudin bli det mejl som Fredrik Modéus skickade till Lina Petré. Ett mejl som Fredrik Modéus säger i första hand var tänkt som en korrespondens mellan en biskop och hans präst och som mer behandlar formalia, än innehållet i kritiken. 

– Jag kan i efterhand se att det kunde gjorts på ett annat sätt, men jag står för stiftsstyrelsens beslut, säger biskopen. 

Fakta: Biskopens brev/stiftsstyrelsens svar

1. Tack för att du/ni skrivit till stiftsstyrelsen! Jag tycker att det är ett mycket bra sätt att gestalta rollen som klimatambassadör, lite nagel i ögat på beslutsfattare och en påminnelse om viktiga perspektiv kring klimatet.

2. När ni skriver till stiftsstyrelsen, skriv då inte till varje ledamot för sig, utan till styrelsen som sådan. Det är ett snyggare och lite mer formellt sätt att tillskriva en styrelse, och det garanterar att ärendet tas på allvar.

3. Enda kritiken: om ni vill ha genomslag som klimatambassadörer föreslår jag att ni håller er till klimatfrågan och avstår från att ge synpunkter på fördelning av medel i en jättestor budget, det kommer av samtliga i styrelsen att bedömas som oproffsigt, och därför minska er trovärdighet. Lite synd tycker jag. Men viktigast: tack för att ni skrev!

Varma hälsningar, +Fredrik