- Jag är stolt och glad över att jag drivit frågorna om hbtqi med stort stöd av både de förtroendevalda och de anställda medarbetarna på stiftet, säger han.
Judisk pappa och katolsk mormor
Sedan bjuder han in till sitt kontor, som nog är mindre än de flesta kyrkoherdars. Han slår sig ner och berättar om den osannolika resa som förde honom hit.
Han kommer från en övervägande sekulär familj, men blev nyfiken och indragen i kristen tro genom konfirmationen. En vän som läste teologi uppmuntrade honom sedan att ge sig in på samma bana, även om hans familj ställde sig lite frågande till kyrkan som livsval.
- Min pappa tillhörde den judiska församlingen och min mormor var konverterad katolik. Jag brukar säga att i spänningen mellan en jude och en konverterad katolik så blev det en luthersk biskop, säger han.
SJ:s tidtabell viktig för att kandidera
Han prästvigdes 1984. Flera stockholmsprofiler kom att bli viktiga för honom, som biskoparna Ingmar Ström, Krister Stendahl och Lars Carlzon. I 20 år var han präst på Lidingö, sedan domprost. Han blev överraskad när han fick frågan om att kandidera till biskopsstolen i Skara.
- Jag pratade med min fru mycket snabbt. Hon hade ett viktigt jobb i Stockholm som hon ville fortsätta med, och vi kollade med SJ:s tidtabell om det gick att veckopendla. Det gick, så då sa jag ja.
Fick beskedet i Israel
Men han var övertygad om att en stockholmare inte stod högt i kurs i ett landsbygdsstift som Skara. Men till sin stora förvåning vann han första omgången med stor marginal. Det blev en andra omgång, som avgjordes medan han var på resa.
- Jag landar på Tel Avivs flygplats och när jag slår på mobiltelefonen så strömmar det in sms. Min syster skrev ”Grattis biskopen!” Det var ju fantastiskt att få det beskedet i det Heliga landet.
Åke Bonnier ger intryck av att vara en trygg person och verkar inte ha skakats av att vara biskop. Han säger att det var ju mycket nytt i början som biskop, men han prisar sina medarbetare och de förtroendevalda som lotsade in honom i rollen.
- Så successivt erövrade jag ny kunskap om vad det är att vara biskop. För det är sannerligen inte som att vara kyrkoherde eller domprost. Det är något helt annat.
Har du någon gång blivit frustrerad över att du inte har mer makt och inflytande som biskop?
- Ibland har jag kunnat tänka att det hade varit bra om jag hade haft lika mycket att säga till om som biskoparna under statskyrkotiden. Då kunde ju biskopen gripa in mer i församlingar. Men jag tänker att det ändå är bra att biskopen har den makt som folket ger denne.
Lovade att lyssna
Den makt han haft har utgått från förtroende och tillit, något som han byggt upp genom relationer. Det är i mötet med människor som han trivts allra bäst, gärna ute på församlingsbesök.