Stor utmaning att rekrytera – varannan prästtjänst vakant

Nio beredningsgrupper med både anställda och förtroendevalda har jobbat med indelningsförändringen i Jämtland. Foto: Anders Gustafsson

Nya Sydöstra Jämtlands pastorat har 16 församlingsråd, 200 fastigheter samt varannan prästtjänst vakant. Kyrkoherde Christin Nygren-Sundvisson hoppas att stiftsstyrelsen tänker strategiskt kring rekrytering.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Nio beredningsgrupper med både anställda och förtroendevalda har jobbat med indelningsförändringen i Jämtland. Foto: Anders Gustafsson

Stiftsstyrelsen i Härnösand beslutade om indelningsförändringen som trädde i kraft den 1 januari. Sydöstra Jämtlands pastorat omfattar 16 församlingar i samverkan; Rätan-Klövsjö, Hackås, Oviken-Myssjö, Åsarne och Berg, Bräcke-Nyhem och Revsund-Sundsjö-Bodsjö, Brunflo, Lockne, Marieby och Näs, Hällesjö-Håsjö, Stugun och Borgvattnet, Fors och Ragunda.

– På sina håll har det varit viss kritik mot sammanläggningen men när det nya kyrkorådet hade sitt första möte, sa samtliga ledamöter att de såg på det nya med positiva förhoppningar. Det kändes bra och engagerat, säger Christin Nygren-Sundvisson, kyrkoherde i storpastoratet.

– Det har funnits en mycket konstruktiv atmosfär i samtalet mellan förtroendevalda och anställda i de beredningsgrupper vi haft under det här året, trots att vi haft ett halvår kortare på oss än till exempel Örnsköldsvik att genomföra den här sammanläggningen.

Samverkan mellan de ingående församlingarna ska bland annat ske inom it, administration och kommunikation.

– Fördelarna handlar om att vi tillsammans kan hjälpas åt att ta ett gemensamt ansvar för de stödjande funktionerna. Vi har också tagit fram en gemensam församlingsrådsinstruktion som vi ska jobba utifrån.

Pandemin har fått människor att bosätta sig permanent i byarna här omkring och kanske kan vi få upp prästers intresse för att komma hit.

I dag behövs inga personalneddragningar göras.

– Det här är ett sätt att på sikt möta de minskade intäkterna. Just nu innebär indelningsförändringen ett merarbete för alla församlingar.

Avstånden i ett storpastorat i Jämtland är en utmaning, men den riktigt stora knäckfrågan är bemanningen, säger Christin Nygren-Sundvisson.

– I juni skrev vi brev till stiftsstyrelsen och frågade vilken strategi och vilka tankar som finns kring bemanningsfrågorna. Vi är ett glesbygdsstift och åtta av de 15 prästtjänsterna är vakanta.

– Det här är en samhällsfråga med omfattande vakanser och ett möjligt arbetsmiljöproblem. Hur ska vi kunna upprätthålla gudstjänstliv, kyrkliga handlingar och möjligheter till semester när det fattas så många präster? Vi har hittills klarat oss genom pensionärer och veniater, men vi hoppas att stiftsstyrelsen ska hjälpa oss tänka strategiskt. Vi ser fram mot stiftsstyrelsens svar.

Christin Nygren-Sundvisson är kyrkoherde i Sydöstra Jämtlands pastorat. Till höger: Klövsjö kyrka. Foto: Anders Gustafsson

Inom kort kommer pastoratet att dra i gång en rekryteringskampanj tillsammans med ett rekryteringsföretag.

– Pandemin har fått människor att bosätta sig permanent i byarna här omkring och kanske kan vi få upp prästers intresse för att komma hit. Kyrkan får inte dra sig undan i glesbygden, vi måste klara en stark, lokal närvaro.

Christin Nygren-Sundvisson kommer ursprungligen från södra Sverige, men har funnit sin plats i Jämtland:

– Jag har stannat kvar här just därför att jag tycker att hela jag får plats med närhet till naturen, trygghet, närhet i mötet med människor i livets olika skeden, människor som man ofta redan är bekant med, delaktigheten i att bidra till livsmiljön i stort och därigenom göra kyrkan relevant.