Svenska kyrkan får miljoner av regeringen till flyktinghjälp

Glädjande, säger Erika Brundin på Svenska kyrkan om extrapengarna. Foto: Hadar Holm, Richard Holmberg

Svenska kyrkan får nio miljoner kronor för att stärka det humanitära arbetet kring flyktingmottagandet i Sverige. Även Sveriges kristna råd får pengar, 6,9 miljoner kronor.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Glädjande, säger Erika Brundin på Svenska kyrkan om extrapengarna. Foto: Hadar Holm, Richard Holmberg

Det är regeringen som har beslutat att MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, ska dela ut sammanlagt 30 miljoner kronor. Resten av pengarna kommer att delas mellan Rädda barnen och Svenska Röda korset.

Ett glädjande besked, tycker Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan.

Vad ska pengarna användas till?

– Det handlar om att kunna ge bidrag till församlingars och stifts kostnader för att kunna skala upp sin verksamhet för att ta emot de människor som nu kommer från Ukraina, säger Erika Brundin, och fortsätter:

– Det kan vara att finnas på plats på flygplatser och hamnar och att ge saklig information och att flyktingarna får sina akuta behov tillgodosedda. Det kan också handla om sociala aktiviteter och trygg barnverksamhet och allt sådant som församlingarna har stor erfarenhet av, men som nu behöver skalas upp.

För pengarna ska organisationerna, genom sina lokala och regionala verksamheter, nå ut till dem som arbetar med flyktingmottagande runt om i Sverige.

Är nio miljoner mycket pengar i det här sammanhanget?

– I de här sammanhangen skulle jag inte säga att det är mycket pengar. Inte för kyrkans knappa 1300 församlingar. Om Migrationsverkets prognoser slår in så räcker det inte på lång väg. Vi har mycket som vi kan bidra med, men vid den här typen av påfrestningar behövs det något mer och det är till sånt som sådana här pengar är väldigt välkommet. Och vi hoppas att det kommer mer.

Svenska kyrkan har viss erfarenhet att fördela den här typen av pengar, då man fått liknande anslag under pandemin och vid tidigare flyktingkriser.

– Civilsamhället har som alltid agerat snabbt och på ett utomordentligt sätt stöttat dem som flytt undan kriget i Ukraina. Nu förstärks civilsamhällets arbete genom nya anslag från regeringen. De ideella krafterna är helt avgörande för hur bra Sverige ska lyckas med flyktingmottagandet, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

Fakta: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor

MUCF tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. 

Regeringen har gett MUCF i uppdrag att inom ramen för sin ordinarie verksamhet sprida information till det civila samhällets organisationer och samverka med andra myndigheter till följd av flyktingsituationen.