Svenska kyrkans bank är den största klimatsyndaren

Linda Sundberg

"Vi driver frågan om SEB:s klimatomställning", säger Linda Sundberg, ansvarig för hållbara investeringar på Svenska kyrkans nationella nivå. Foto: Marcus Gustafsson

SEB är den svenska bank som lånar ut mest pengar till fossilbranschen. Svenska kyrkan pressar nu på för att banken ska fasa ut finansieringen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat Ekonomi
Linda Sundberg

"Vi driver frågan om SEB:s klimatomställning", säger Linda Sundberg, ansvarig för hållbara investeringar på Svenska kyrkans nationella nivå. Foto: Marcus Gustafsson

Svenska kyrkan och SEB har tillsammans tagit fram tre fonder, Ethos-fonderna, som församlingar och stift kan investera i. De följer Svenska kyrkans finanspolicys krav på etisk och hållbar förvaltning och de ska främja hållbarhet och motverka den globala uppvärmningen.

Jakob

Men en ny rapport som Naturskyddsföreningen och Fair finance guide står bakom, visar att svenska banker genom utlåning och ägande fortsätter att finansiera verksamheter som generar stora klimatutsläpp. Och enligt rapporten är SEB den bank som bidrar till de största utsläppen. Rapporten bygger på bankernas egna uppgifter om klimatutsläpp.

- SEB har den klart största utlåningen av de svenska storbankerna till fossilindustrin, bland annat till bolaget Equinor, som letar efter olja och gas i Arktis, säger rapportförfattaren Jakob König.

Svenska kyrkan vill påverka banken

Svenska kyrkan på nationell nivå är medveten om SEB:s utlåning och har en dialog med bankledningen.

- Svenska kyrkan har varit tydlig med att vi förväntar oss att utlåning till fossil verksamhet fasas ut. Vi vill vara med och påverka de aktörer som fortfarande ligger efter och här blir just den pågående dialog vi har med SEB ett viktigt verktyg för att driva på i den omställning som SEB behöver göra, säger Linda Sundberg, som ansvarar för hållbara investeringar på Svenska kyrkans nationella nivå.

Påverkar detta på något sätt ert samarbete med SEB?

- Vi kommer fortsätta följa upp och utvärdera vår position samt driva frågan om vikten av att påskynda SEB:s klimatomställning i samtliga tillgångsslag. 

Förväntar sig att SEB tar ansvar

Hon menar att detta varit ett problem om inte SEB och Svenska kyrkan haft en samsyn kring framtiden.

- Men SEB har förbundit sig att kontinuerlig anpassa sin affärsstrategi så att den bidrar till Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål. Det gäller hela SEB.

Banken försvarar sig

SEB avböjer en intervju med Kyrkans Tidning, men hänvisar till ett uttalande som banken gjort med anledning av rapporten. I uttalandet hävdar banken att man arbetar medvetet för att minska exponeringen gentemot företag i fossilbranschen. Banken är en del av Net-Zero Banking Alliance, där undertecknarna förbinder sig att senast år 2050 nå nettonollutsläpp. Sedan 2019 har banken också minskat kreditexponeringen mot fossila bränslen med 34 procent.

"Den pågående dialog vi har med SEB är ett viktigt verktyg för att driva på i den omställning som SEB behöver göra, säger Linda Sundberg. Foto: Marcus Gustafsson

Linda Sundberg på kyrkokansliet förväntar sig nu att banken lever upp till sina åtaganden.

- Vi är väl medvetna om de utmaningar som finns i den finansiella sektorn och hur viktig denna sektor är för att vi ska klara av den omställning som behöver ske i hela samhället.

Vill skapa ett stigma

Jakob König menar att bankerna har ett stort ansvar när samhället ska ställa om till klimatneutralitet. Om banker slutar att finansiera företag som utvinner fossila bränslen så kommer dessas verksamhet att försvåras.

- Det gör det dyrare för dem att driva verksamheten, och skapar även ett visst stigma, säger han. 

Han tycker att SEB har ett kluvet förhållningssätt. I bankens fondverksamhet investeras inte i fossilbranschen, men banken fortsätter att låna ut pengar till sådana företag.

- Svenska kyrkan, och andra kunder, har möjlighet att ställa krav på att banken ska ställa om.

Fakta: Bankernas utlåning till utsläpp

Enligt Naturskyddsföreningens rapport bidrar de svenska bankerna genom sin utlåning till stora koldioxidutsläpp.

Enligt Statistiska centralbyrån släppte Sverige ut 47,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2021.

SEB

Fakta: Inga av bankerna:

  • Har mål för att minska sina portföljers utsläpp på kort, medellång eller lång sikt
  • Ställer krav på att fossilbolag ska ha utfasningsplaner
  • Utesluter finansiering av avskogning.

 

Bankerna har börjat:

  • införa specifika mål för sektorer med höga utsläpp.
  • Danske bank och Handelsbanken har en policy som utesluter finansiering av företag som ökar utvinningen av olja och gas.