Sydafrika drömtema för kyrkan på Bokmässan

Ärkebiskop Thabo Makgoba (tv) kommer att bjudas in av Svenska kyrkan när landet Sydafrika är tema på Bokmässan 2022. Biskop Desmond Tutu har varit gäst vid tidigare bokmässor. (Bilden är ett montage) Foto: Sumaya Hisham/REUTERS, Per-Erik Lund

Sydafrika blir temaland på Bokmässan i Göteborg 2022. Sydafrika skulle ha varit tema redan 2020, men på grund av pandemin pausades satsningen.

–Det är ett drömtema för oss. Svenska kyrkan har haft en nära relation till Sydafrika sedan 1876, säger Mikael Ringlander, programchef för Svenska kyrkans arbete på Bokmässan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ärkebiskop Thabo Makgoba (tv) kommer att bjudas in av Svenska kyrkan när landet Sydafrika är tema på Bokmässan 2022. Biskop Desmond Tutu har varit gäst vid tidigare bokmässor. (Bilden är ett montage) Foto: Sumaya Hisham/REUTERS, Per-Erik Lund

– Vi håller nu på och tittar på gäster inom kultur och teologi. Vi kommer att bjuda in ärkebiskop Thabo Makgoba och har ju flera förslag på personer bland annat en del som skulle har varit med på mässan 2020, säger Mikael Ringlander.

Sydafrika var det första land Svenska kyrkan sände missionärer till år 1876. Arbetet innebar att starta skolor, bygga sjukhus och kyrkor och humanitärt biståndsarbete och idag fortsätter Svenska kyrkan sitt nära samarbete med lokala kyrkor i kampen mot fattigdom och mot den utbredda korruptionen i landet.

– Det här temat sätter fokus Sydafrikas situation idag med korruption, våld mot kvinnor och en svår pandemi. På vilka sätt bidrar vi, Svenska kyrkan, till det hoppfulla? säger Mikael Ringlander.

Från mitten av 1950-talet gjorde svenska missionärer aktiva insatser för att sprida kunskap om, och skapa opinion mot apartheidsystemet

"Exodusberättelsen spelar en viktig roll för sydafrikaner. Den vill vi ta upp under Bokmässan, vi samarbetar också med Svenska Bibelsällskapet", säger Mikael Ringlander, projektledare för Svenska kyrkans arbete på Bokmässan.

– Det var långt innan svenska medier på allvar började uppmärksamma situationen i Sydafrika. Det är med glädje och inspiration vi startar arbetet med nästa års program som kommer att präglas av Svenska kyrkans långa historiska engagemang för Sydafrika, sade ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande när Sydafrika som temaland för bokmässan presenterades 2020.

När apartheidsystemet  kollapsade hade det Sydafrikanska kyrkorådet, SACC, där Svenska kyrkans lutherska samarbetskyrka ELCSA ingår, en viktig roll i det skeende som ledde till frisläppandet av fängslade ledare och de första demokratiska valen i april 1994.

– Nu behöver vi titta på vad som hände efter försoningsarbetet, till exempel det som biskop Tutu drev, hur förvaltas det arvet? Säger Mikael Ringlandet

På bokmässan har Svenska kyrkan genom åren återkommande haft gäster från Sydafrika, som biskop Desmond Tutu, hans dotter människorättskämpen Mpho Tutu och läkaren Ingrid le Roux.