Det var inne i votivskeppet som konservatorn Maria Lagerqvist hittade föremålen. Foto: Mona Davidsson
Konservatorn Maria Lagerqvist hittade en tidskapsel när hon arbetade i Kungälvs kyrka. ”Det hoppade till lite magen”, säger hon om ögonblicket då hon fann en hälsning från 1935.
Maria Lagerqvist är målerikonservator och är en av de som arbetar med att konservera barockmålningarna som finns i i Kungälvs kyrka som gjordes av Erik Eriksson Grijs 1697. Arbetet har bland annat bestått av borttagning av smuts vilket fått motiven framträda från dunkla och mörka till klarare.
Vid sidan av målningarna har konservatorn Maria Lagerqvist ägnat en del tid åt konservera kyrkans votivskepp.
Målningarna som finns i Kungälvs kyrka som gjordes av Erik Eriksson Grijs 1697. Foto: Mona Davidsson
- Det är väldigt stort och hänger i långhuset. Det är enormt, två meter långt och har haft en egen ställning.
Upptäckte ett löst galler
Maria Lagerqvist började med att torr-rengöra skeppet, sedan gick hon igenom skeppets olika delar för att se i vilket skick det var.
- När jag skulle borsta bort löst smuts med min pensel inne i skeppet så märkte jag att ett metallgaller var löst. Då ser jag något i vitt i skeppets botten.
Hon sticker ner handen för att se vad det är.
Det två meter långa skeppet innehöll föremål från det förflutna. Foto: Mona Davidsson
- Det var lite läbbigt. Det var ju helt kolsvart. Jag tog upp något som var mjukt och tänkte är det en död råtta, säger hon med ett skratt.
Morgontidning från 1935
Men det var ingen död råtta. Maria Lagerqvist hade hittat två små paket.
- Det ryckte till lite i magen, ja det är något här! Jag får ett samtal från historien här.
I sin roll som konservator har hon varit med om liknande tidigare, berättar hon. Men det fick henne ändå att haja till.
I det ena paketet låg det äldre segel och en annan äldre textil. I det andra paketet låg de äldre flaggorna till skeppet. Sedan fanns det även ett svartvitt fotografi på skeppet. På baksidan av kortet stod det: ”Kort taget före restaureringen 1935. Samtliga konserveringsarbeten i kyrkan har utförts av konservator Sven Gustafsson, Göteborg”. I skeppet fanns dessutom en morgontidning från 20 december 1935.
Ett svartvitt fotografi på skeppet. På baksidan av kortet stod det: ”Kort taget före restaureringen 1935. Samtliga konserveringsarbeten i kyrkan har utförts av konservator Sven Gustafsson, Göteborg” Foto: Mona Davidsson
- Det är en tidning från en väldigt speciell tid med det kritiska läget i Europa. Vi kunde även läsa hur mycket torsk det såldes, vad priset på margarin var, vilka skepp som låg inne i hamnen och vilka filmer som gick på bio.
En ny tidskapsel
Församlingen har en tanke om hur tidskapseln ska fyllas på inför kommande generationer.
- Tanken är att lägga ned tidningen med det reportage som gjorts i Kungälvs-Posten om att vi hittat detta. Så ska vi även skriva ett brev som vi lägger i. Så det blir lite meta, att vi lägger ned en tidning om detta i skeppet.
Maria Lagerqvist håller upp tidningen som fanns i skeppet, en morgontidning från 20 december 1935. Foto: Mona Davidsson
Det är inte bara i skeppet som Maria Lagerqvist hittat meddelande från tidigare kollegor.
- Uppe i taket har vi hittat meddelande från våra föregångare. Ovanpå en av takbalkarna har hittade vi en notering från 1880, en konservator som hette Wallström. Det är inget man ser när man står nere på golvet utan sådant vi kunnat hitta när vi kommit upp på ställningarna.
Kommunikation över århundraden
- Vi skrev också in våra namn bredvid hans, som en liten hälsning från historien. Så om hundra år när nästa konservator kommer finns det ytterligare 20 meter kvar att skriva på. Det är ju inte meningen att någon annan ska se det där förrän nästa konservator kommer. Vi har lite kommunikation med varandra över århundraden.
Föremålen som hittades har lagts tillbaka i skeppet och kommer förvaras där tillsammans med de nya föremålen som adderas till tidskapseln.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.