Tipspromenader, mellosoaré och prästost bidrar till kampen mot svält

Förra årets samarbete med Tradera, där flera biskopar deltog, blev en succé. I år gör man om det, berättar kampanjledaren Katarina Green (t v). Bilden är ett montage. Foto: Act Svenska kyrkan

Utbildning till Etiopiska jordbrukare. Matkassar till Filippinerna. Näringsersättning till undernärda barn. Det är några av sakerna som en gåva till Act Svenska kyrkans fasteaktion går till.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Förra årets samarbete med Tradera, där flera biskopar deltog, blev en succé. I år gör man om det, berättar kampanjledaren Katarina Green (t v). Bilden är ett montage. Foto: Act Svenska kyrkan

Fastan är en tid av reflektion, och med Fasteaktionen 2022 uppmanar Act Svenska kyrkan till att fundera över hur vi kan bidra till en hållbar och långsiktig utveckling för alla människor. Insamlingen pågår som vanligt under fastetiden, mellan 27 februari och Palmsöndagen, 10 april.

För andra året i rad samarbetar man med Tradera. På den stora köp- och säljsajten kan man sälja saker och låta pengarna gå till insamlingen.

– Förra året blev en jättesuccé. Bland annat sålde ärkebiskopen en servis. Det är en rolig sak att göra tillsammans, och alla har säkert någonting som man vill bli av med, säger kampanjledaren Katarina Green.

Swisha halva matkassen är en annan uppmaning till att ge. Alla behöver handla mat, och det anknyter till den hungersnöd som man försöker avhjälpa. Livsloppet är en tipspromenad där man bidrar genom anmälningsavgiften.

Pengarna ska gå dit där behoven är som störst. Målsättningen med insamlingen är 35 miljoner kronor. Förra året nådde man upp till knappt 25 miljoner, men den senaste julinsamlingen drog in rekordmycket pengar.

– Julinsamlingen visar ju verkligen att det går att göra aktiviteter och samla in pengar även fast det har varit en pandemi och det inte går att ha gudstjänster, säger Katarina Green.

Vi delar ju på ljuset och mörkret, men vi delar inte på makt och resurser i världen

En kombination av coronapandemin, konflikter och, som följd av det, ekonomin så har en positiv utveckling gått tillbaka igen i redan utsatta länder. Uppåt 45 miljoner människor beräknas vara i akut hungersnöd. Årets tema är "Dela lika under samma himmel" och Act Svenska kyrkan kommer att göra en extra satsning på vårdagsjämningen, den 20 mars, som man kallar dela lika-dagen.

– Vi delar ju på ljuset och mörkret, men vi delar inte på makt och resurser i världen, så vi vill lyfta att det är dags att göra något åt den här orättvisan.

Som vanligt kommer det att göras många aktiviteter ute i församlingarna. Det är loppisar, försäljning av bröd, prästost och stickade produkter, uppesittarkvällar och vinterbad. Örebro pastorat ska köra Stafettvasan och i Kinnekulle arrangerar Forshems församling en soaré med melodifestivaltema.

– Våra församlingar är otroligt kreativa och hittar på bra och roliga saker. Det händer mycket under de här kampanjveckorna, och det kommer att synas, säger Katarina Green.