Tre grannar vill ha fred i Hallonbergen

Cham Safar, Alexandra Winquist och Yesuf Teha utanför centrum i Hallonbergen där de fått låna en samlingsslokal av en företagare, aktiv i Negashimoskén. Nu kan Goda grannars nästa steg tas.

Goda grannar samlar de tre samfunden i Hallonbergen i nordvästra Stockholm. Innan samverkan började, hade de inte mötts.

”Vi vill vara en positiv kraft i samhället”, säger Yesuf Taha, Negashi etiopiska islamiska förening.

I veckan hålls ett interreligiöst möte i Malmö inom programmet En värld av grannar, som Kyrkans Tidning skrev om i förra numret.

Att vara grannar i en förort som Hallonbergen har Cham Safar, St Petrus syrisk-ortodoxa kyrka, Yesuf Teha, Negashi moské, och Alexandra Winqvist, Svenska kyrkan Sundbyberg, tänkt mycket på. Samfunden började samverka 2016 enligt Goda grannar-modellen.

– Vi vill göra gott för människor som bor här. Det lokala fredsarbetet är viktigare än teologin i själva samarbetet, idén är större än olika trosinriktningar. Vi gör bara sådant som alla tre är med på, säger Yesuf Teha.

För visst var del en del som ifrågasatte varför de olika samfunden skulle börja samverka. Men i takt med att Goda grannar Sundbyberg blivit en allt tydligare aktör i Sundbyberg, Hallonbergen och Rissne har de kritiska rösterna tystnat.

– I början tog jag och mina kompisar på oss Goda grannar-västar med både kors och halvmåne och satte oss i kyrkan, säger Cham Safar. Omgivningen blev van vid att se oss och nu tycker man att det vi gör är bra. Vi vill ju att Hallonbergen ska bli en bättre plats för invånarna.

Cham Safar är ordförande i ungdomsförbundet i St Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallonbergen och aktiv med bland annat ungdomsarbete, temadagar och lägerverksamhet.

– Vi har jobbat hårt för att aktivt öppna upp vår kyrka, säger Cham Safar.

– Du är en nyckelperson för oss, du känner ju alla ungdomar här, säger Alexandra Winqvist.

När hon började som diakon i Svenska kyrkan Sundbyberg var det med uppdrag att arbeta för inkludering och integration. Det var naturligt att sträcka ut en hand till de två andra samfunden, säger hon.

– Vi vill vara som en fyr, göra något bra och respektfullt tillsammans. Den modell som Goda grannar inne i stan tagit fram fungerar även för oss, säger Alexandra Winquist och exemplifierar med vad de gör; deltar i olika arrangemang som Järvaveckan, stöttar nyanlända, nattvandrar, ordnar språkkafé och lovaktiviteter, erbjuder rådgivning, samverkar med fritidsgården, skolan, polisen, kommunala bostadsbolaget. Planer finns på att starta samtalsgrupper för killar och tjejer.

– Nu har vi till och med fått en lokal i centrum så vi tror mycket på att vår verksamhet kommer att växa. För behoven är stora.

Fakta: Goda grannar

2015 började Katarina församling, Stockholms moské och Islamic relief samarbeta i ett nätverk med ideella.

I dag sker samverkan med många aktörer som Ibn Rushd, Sensus studieförbund,
Stockholm stad, Scouterna.

Modellen har spridit sig till Sofia församling, Sundbyberg/Hallonbergen/Rissne och
Farsta.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.