Snart drar Svenska kyrkans valkampanj igång

Mattias Nihlgård (mitten) är projektledare för kampanjen. Foto: Magnus Aronson

Svenska kyrkans valkampanj drar igång i slutet av augusti. Temat är precis som förra valet Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra? Men utförandet skiljer sig åt på flera sätt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkovalet
Mattias Nihlgård (mitten) är projektledare för kampanjen. Foto: Magnus Aronson

– 2017 hade vi valt ut exempel på faktiska verksamheter i kyrkan som vi fotade till kampanjen och skrev texter som ”Sopplunch i Svedala”. Men det visade sig svårt att använda motiven på andra orter än där verksamheterna fanns, säger Mattias Nihlgård, projektledare för kampanjen.

– Nu visar vi upp kyrkans verksamheter mer generellt. Vi lyfter till exempel sjukhuskyrkan, sorgesamtal, kyrkan på stan, gudstjänst i ny form och gemenskapsfrämjande för äldre.

Valkampanjen inleds i slutet av augusti i samband med att röstkorten går ut och pågår fram till valdagen den 19 september. 

Kampanjen kommer att synas digitalt i olika medier under hela perioden. De två sista veckorna blir mer intensiva. Då kommer kampanjen även att synas i tv, radio och på stortavlor utomhus.

Syftet är att nå alla röstberättigade med information om att det är kyrkoval, hur man röstar och varför.

Varför har ni valt temat Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra?

– Vi har märkt att kunskapen om vad kyrkan gör är ganska låg hos många som röstar. I kampanjen visar vi olika exempel på verksamheter runt om i kyrkan och frågar sedan ”vad vill du att kyrkan ska göra”?

– Det är mer en retorisk fråga som visar på att det är du som medlem som är med och bestämmer vad kyrkan ska vara och göra framöver genom att rösta.

En annan skillnad från 2017 är att hela röstperioden, 6 – 19 september, nu lyfts fram i kampanjen. Inför förra valet låg tonvikten på själva valdagen.  

Ytterligare en skillnad är att nationell nivå har gått ihop med stift och församlingar och köpt gemensamt medieutrymme. Istället för att köpa eget utrymme till samma material har många församlingar och stift valt att bidra till den gemensamma kampanjen.

– Det har gjort att budgeten för medieuppköp mer än fördubblats. Teoretiskt har vi en stor möjlighet att synas på ett tydligare sätt det här valet. Det är vår ambition och förhoppning, säger Mattias Nihlgård.