Vanligt med kränkningar inom Svenska kyrkan

Mobbning på arbetsplatsen

Ryktesspridning, nedsättande ord och förlöjliganden är, enligt Vision, exempel på kränkande särbehandling. Foto: Getty

Många av fackförbundet Visions medlemmar i Svenska kyrkan har utsatts för kränkande särbehandling. Det framgår av en ny rapport. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Mobbning på arbetsplatsen

Ryktesspridning, nedsättande ord och förlöjliganden är, enligt Vision, exempel på kränkande särbehandling. Foto: Getty

Rapporten om kränkande särbehandling bland tjänstepersoner i välfärden bygger på fackförbundet Visions arbetsmiljöundersökning. Den visar att Svenska kyrkan sticker ut när det gäller kränkande särbehandling, jämfört med kommuner, regioner och den privata sektorn, skriver Tidningen Vision.

Totalt var det 27 procent av de Visions-medlemmar som svarade på enkäten, som uppgav att de under det senaste året blivit utsatta för kränkande särbehandling av antingen arbetskamrater, chefer eller av båda. För Svenska kyrkan var siffran 34 procent. 

"Märkligt att kyrkan sticker ut"

– Jag tycker det är märkligt att kyrkan, där man tror på Guds kärlek, sticker ut i detta sammanhang, säger Jens Lagnestam som sitter i Visions förbundsstyrelse och jobbar som församlingspedagog i Linköpings stift. 

– När man utgår från anmälda ärenden känner jag inte igen det. Men det är skrämmande och något som vi på Vision ser allvarligt på, fortsätter han. 

Det är kränkande särbehandling

Visions arbetsmiljöundersökningen är från 2022.

Kränkande särbehandling definieras av Arbetsmiljöverket som: ”Handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap”. Som exempel tar Vision nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden, sexistiska skämt eller att bli ignorerad. 

Arbetsgivarnas ansvar

Vision ser anledning att ta upp den psykosociala arbetsmiljön i möte med arbetsgivare och skyddsombud i Svenska kyrkan. 

– Kränkningar är ett svårt ord i sig, eftersom olika människor definierar det olika. Men hur som helst tar det inte bort känsla av olust från dem som svarat i enkäten. Det är arbetsgivarens ansvar att den känslan inte ska finnas. Jag tycker arbetsgivarna ska ta till sig av rapporten, säger Jens Lagnestam. 

Fakta: Rapporten

  • Totalt svarade 9959 personer på Visions arbetsmiljöundersökning, vilket ger en svarsfrekvens på 27 procent.
  • 20 procent inom Svenska kyrkan uppger att de har utsatts för kränkande särbehandling av chef och 25 procent av arbetskamrater. 
  • En undersökning som Skao har gjort visar andra siffror. Där uppger sex procent av medarbetarna som deltog (totalt drygt 3 700) att de har kränkts.

Källa: Tidningnen Vision och Visions arbetsmiljörapport.