Under söndagsmässan för en dryg vecka sedan var det en man som började uttala hot. Enligt vaktmästare Charbel Ayoub vägrade mannen lämna kyrkan på uppmaning och måttade ett slag som träffade honom på näsan. Polis tillkallades men mannen gick till attack mot polismännen också. Först efter att flera patruller kommit kunde mannen omhändertas.
Misstänkt brott mot knivlagen
Charbel Ayoub berättar att under en vardagsmässa samma vecka blev en annan man, som han misstänkte hade tagit narkotika på toaletten, våldsam och hotade honom med en skruvmejsel när han bad mannen lämna kyrkan. Polis larmades och fick ut mannen.
Tredje incidenten inträffade på natten då kyrkan hölls öppen som värmestuga. En man i 30-års åldern som inte fått tillåtelse att vara i kyrkan blev hotfull och slet enligt personalen loss en brandsläckare som han började vifta med. När två polismän kom gick han till attack mot dem. En polisman behövde vårdas på sjukhus och mannen är nu misstänkt för grovt våld mot tjänsteman och grovt brott mot knivlagen.
Lugn stämning i kyrkan
När Kyrkans Tidning besöker S:ta Clara kyrka är stämningen lugn. Några människor strosar omkring och samtalar med personalen. Andra sitter för sig själva och vilar i bänkarna. Våld hör inte till vanligheten, säger Charbel Ayoub. Han får medhåll av Hans Bratt Hernberg, direktor för S:ta Clara. De både sätter den ökande nivån av stök och våld i kyrkan i samband med att situationen för människor som lever på gatan och i utsatthet blivit tuffare.
- Folk mår mycket sämre, särskilt de som får avslag på asylansökningar. De får inte jobb och känner sig inte värda någonting. Många har varit här i många år och har inget att återvända till. Då blir de desperata, säger Hans Bratt Hernberg.
Utbildning för personalen
På grund av incidenterna kommer församlingen att ordna en heldagsutbildning för personalen om hur man bemöter våld.
- Vi jobbar med det här hela tiden, men när saker händer får vi anledning att uppdatera, fördjupa och förebygga, säger Hans Bratt Hernberg.
Verksamheten har dock inte begränsats.
- S:ta Clara har alltid varit en öppen plats för folk som är tilltufsade och trasiga. Det vill vi fortsätta att vara, för det måste finnas en frizon för människor som inte passar in. Då händer det grejer ibland, men det är förvånansvärt lite ändå, säger Hans Bratt Hernberg.
Inga egna vakter
Sedan tidigare finns en nolltolerans mot alkohol, droger och våld i verksamheten. Kyrkan själv har inga stationerade väktare vid entrén, men polisen kommer ibland och hälsar på och personalen har direktlarm till Securitas. Gästerna som checkar in till nattöppen kyrka kontrolleras för att de inte ska ta med sig något otillåtet och kyrkan söks igenom kontinuerligt. Det händer att personalen hittar droger och alkohol.
Det som skulle få kyrkan att vidta striktare åtgärder skulle vara om det fanns ett terrorhot eller liknande, säger Hans Bratt Hernberg.
- Extra vaksamhet måste vi ha hela tiden. Men jag hoppas att vi inte ska behöva ha väktare och metalldetektorer.
Hur resonerar ni kring att vilja ha låga trösklar, samtidigt som kyrkan ska vara en säker plats för anställda, ideella och gäster?
- Vi håller ihop arbetslaget och backar upp varandra. Våld är allvarligt och vi tar det på allvar. Vi uppmanar alla att anmäla och ringa polis så fort något händer. Vi har en bra beredskap som vi jobbar med hela tiden.
"Man är bekymrad minst sagt"
S:ta Clara kyrka hör till Stockholms domkyrkoförsamling. Domprost Jonas Eek säger att han blev bedrövad när han hörde vad som hänt och berättar att pastoratet står mitt i ett arbete med att ta fram nya riktlinjer kring diakonin.
- Säkerheten är en del i det arbetet, men kanske kommer bli en större del än vi tänkt oss. Det hela handlar om gemensamma visioner för en hållbar verksamhet, så att man gör rätt grejer för rätt människor.
Är du trygg med att de som arbetar i S:ta Clara i dag kan känna sig trygga på sin arbetsplats?
- De signaler som jag får från arbetslaget är att de trots allt har läget under kontroll. Men de här incidenterna är av sådan art att man är bekymrad minst sagt.