Vill locka gotlänningar till kyrkan genom att öppna en pub i den

pub

Prästen och stiftsadjunkten Bimbi Ollbergs förslag att införa pubkvällar i kyrkan har uppmärksammats i flera medier. Han berättar att det gett många positiva reaktioner. Foto: privat och Janerik Henriksson/TT

Andelen medlemmar i Svenska kyrkan på Gotland har sjunkit under 60 procent. Bimbi Ollberg som är stiftsadjunkt i Visby stift hoppas att hans förslag om en pub i kyrkan ska bidra till fler medlemmar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Visby stift
pub

Prästen och stiftsadjunkten Bimbi Ollbergs förslag att införa pubkvällar i kyrkan har uppmärksammats i flera medier. Han berättar att det gett många positiva reaktioner. Foto: privat och Janerik Henriksson/TT

Visby stift har som mål att öka andelen medlemmar i Svenska kyrkan till 80 procent till år 2050. Just nu är den siffran under 60 procent. 

- För att nå dit måste vi våga tänka nytt. Detta var ett inslag i det nytänkandet, säger stiftsadjunkt Bimbi Ollberg.

Han hoppas att hans förslag om en pub i kyrkan ska bidra till att göra kyrkan till en mötesplats och att det i sin tur skulle kunna påverka statistiken på sikt. 

- Tanken är inte att byta altaret mot en bardisk eller att ersätta krucifixet med en darttavla. Det är inte det som är poängen. Jag tror att detta skulle göra kyrkan mer relevant för många som idag inte hittar dit och som inte är intresserade av det kyrkan idag erbjuder. Vi har ett antal kyrkor på ön där det här skulle fungera alldeles utmärkt i och där man skulle kunna möblera om.

Vill vara relevant för alla

- Kyrkan och Visby stift vill vara relevant för alla. Jag tror att det finns ganska många som hittar relevans i annat än i det utbud vi har idag. Det är inte alla som lockas av det. Vi har som målsättning att vara relevanta för 90 procent av öns befolkning 2050. För att nå dit måste vi tänka nytt. Sedan att 6 av 10 gotlänningar är nöjda idag med kyrkan är häftigt.

Ett steg på vägen tror Bimbi Ollberg är att nischa pastoratens kyrkor så att de riktar sig in på olika typer av verksamheter. 

- Församlingarna gör ett fantastiskt arbete med att möta människor i kris, i högtid, i konfirmandgrupper, körverksamhet och barngrupper och mycket mer. Min tanke är att hitta nya sätt att använda kyrkorna. En kyrka skulle kunna vara för gudstjänst, en för musikverksamhet, en för barnverksamhet och en för kulturell verksamhet.

Pubkvällarna skulle kunna vara en del av den kulturella verksamheten, tänker han.

Hoppas nå en ny målgrupp

Med en pubkväll hoppas Bimbi Ollberg att kyrkan kan nå en ny grupp människor. 

- Tittar vi på vilka som i dag besöker kyrkan är det ett begränsat antal av våra medlemmar, gudstjänstdeltagandet är ganska lågt, andra verksamheter är väldigt populära. Men det finns en stor kategori människor som vi aldrig når. De som har valt att lämna kyrkan men som ändå skulle kunna ha ett behov av att ha ett samtal om tro och liv och frågor som de kanske i dag inte hittar någon plats för. Att erbjuda ett samtal över ett glas öl eller vin skulle kunna vara ett sätt att göra tröskeln lägre för en del. 

Hittills har reaktionerna på hans förslag varit positiva. 

- Jag har till och med fått första bordsbokningen. Den dagen vi startar så är det nya människor som i vanliga fall inte går i kyrkan som har sagt att de gärna vill komma och diskutera tro och liv. 

Hur tror du detta skulle påverka antalet medlemmar? 

- Jag är inte säker på att det kommer påverka medlemmar på kort sikt överhuvudtaget. Men det som händer är att kyrkan skulle upplevas som relevant av fler människor, sedan om de blir medlemmar eller inte, det är inte den första viktiga frågan. Det viktiga är att kyrkan upplevs som relevant.

Att kyrkorna nischar in sig på olika typer av verksamhet tror han också skulle fylla dem med liv på vardagar när de annars ofta står tomma. 

- Det är svårt att ha annan typ av verksamhet i en medeltida kyrka men vi har ett antal kyrkor där det skulle kunna funka. Det kan lika gärna vara i ett församlingshem men jag tror det är en vinst att få ner tröskeln till kyrkobyggnaden, säger Bimbi Ollberg.