I avhandlingens sista kapitel med dess konstruktiva ansats gör hon teologi och analyserar inte enbart vad andra har gjort. Det var ett moment i arbetet med avhandlingen som först upplevdes som både ovetenskapligt och spekulativt och som hon sköt framför sig. Men när hon väl tog tag i uppgiften blev det det roligaste kapitlet att skriva, säger hon.
– Det är här jag resonerar och tar ut svängarna lite grann när jag skriver om gudstjänstens köns-överskridande potential.
Inför Gud spelar det ingen roll vilket kön en människa har. Hon skriver att det i gudstjänsten råder metaforisk trängsel: prästen är Kristus/brudgummen, församlingen/lekmännen som består av både män och kvinnor, är Kristi brud. Samtidigt får alla del av en och samma kropp och två gifta människor är en.
– Den metaforiska trängseln är inte särskilt binär. Den rör sig mellan manligt och kvinnligt, gudomligt och mänskligt. Med detta resonemang blir kön helt oviktigt. Och det är inte heller symboliskt viktigt att prästen är kvinna.
– Eftersom det blir så oviktigt, stör det mig inte om det samtidigt är väldigt viktigt för andra personer. Vi borde alla få plats i den här mångkönade ecklesiala kroppen. Rent praktiskt och tekniskt är det kyrkopolitiska frågor som jag inte tar ställning till. Men teologiskt tycker jag att frågorna är avgjorda.
– Hela gudstjänsten visar att vi ingår är i den mångkönade ecklesiala kroppen, som teologen Graham Ward skriver om. En märklig kropp som hela tiden överskrider sina egna gränser. Och gudstjänsten skulle kunna vara ett uttryck för ett karnevaliskt tillstånd när gränserna flyter samman. Det är nästan lite hisnande.
– Det är kanske därför kyrkan varit så noggrann att bibehålla dessa statiska könsskillnader; kvinnor på ena sidan, männen på den andra. Man har försökt upprätthålla det binära som hotar att flyta ihop i gudstjänsten.
Avslutningsvis måste frågan ställas: är det nödvändigt att prästen är en man?
– Jag kommer fram till ett nej. Människan är könad inför andra människor men människan är inte könad inför Gud. Kön hör till den mänskliga naturen och inte till den gudomliga. Kön och representation har ingenting med varandra att göra, säger Johanna Andersson.