Förtroendet för Svenska kyrkans huvudmannaskap urholkas

Jesper Eneroth (S), Wanja Lundby-Wedin (S)

Foto: Mikael M Johansson

Konkurrensverkets förslag till regeringen om att ändra begravningslagen visar hur olyckligt det var att kyrkomötet 2022 beslutade om att öppna upp för kyrkliga begravningsbyråer utan att först utreda frågan.

Konkurrensverkets förslag till regeringen om att ändra begravningslagen visar hur olyckligt det var att kyrkomötet 2022 beslutade om att öppna upp för kyrkliga begravningsbyråer utan att först utreda frågan.

Konkurrensverkets anmärkning bygger på att Svenska kyrkans huvudmannaskap för begravningsverksamheten riskerar att blandas ihop med begravningsbyråverksamheten. Det var precis detta som var skälet bakom den socialdemokratiska gruppens reservation. Vi menade att det inte var tillräckligt utrett hur ett beslut om att öppna upp för kyrkliga begravningsbyråer skulle påverka kyrkans uppdrag som huvudman för begravningsverksamheten, och att en riskanalys måste göras.

I avsaknad av en egen riskanalys får vi nu istället ett yttre tryck i frågan, som i förlängningen sätter huvudmannaskapet i fara. Vi ser också en risk att kyrkomötet med sitt beslut har öppnat en dörr för generellt ifrågasättande av den särställning som Svenska kyrkan haft i vårt samhälle efter relationsförändringen.

Vi tror i grunden att de flesta som bidrog till kyrkomötets beslut vill behålla huvudmannaskapet. Men vi inser att det inte gäller alla. Mats Rimborg, ordförande för POSK i Göteborgs stift, kräver att Svenska kyrkan ska avsluta sitt huvudmannaskap. Argumenten är närmast hårresande. Han vill inte att Svenska kyrkan ska bistå människor av annan tro, eller brist på tro, och där sällar han sig till de krafter i kyrkomötet som jobbar aktivt för att göra Svenska kyrkan till en inåtvänd kyrka som bara värnar om de egna medlemmarna, eller snarare de medlemmar som är aktiva.

Förtroendet för Svenska kyrkans huvudmannaskap är starkt i vårt samhälle. Det har dessvärre urholkats av kyrkomötets beslut. Mats Rimborgs debattinlägg tar det ytterligare ett steg.

De kyrkliga handlingarna är en omistlig möjlighet för Svenska kyrkan att möta människor mitt i livet, också de som inte har en regelbunden kontakt med kyrkan. Hur kommer det sig att Mats Rimborg vill frånhända sig Svenska kyrkans möjlighet att nå utanför de mest engagerade leden?

Jesper Eneroth (S)                                              
Gruppledare i kyrkomötet                                  
Ledamot i kyrkostyrelsen

Wanja Lundby-Wedin (S)
Förste vice ordförande i kyrkostyrelsen

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Begravning

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Sofia
Vilken konstig tolkning av Mats artikel. Jag tolkade det inte alls som att han inte vill bistå människor av annan tro, utan att han tvärt om vill säkerställa att dessa människor inte råkar ut för kränkning av religionsfriheten. Jag tycker däremot det låter konstigt att ni vill använda begravningsverksamheten som en kanal för att lobba för människor som inte har något med kyrkan att göra och inte heller intresse för kristendom och kyrklig verksamhet. Som anställd inom begravningsverksamheten anser jag det vara väldigt konstigt när församlingar kräver att även kyrkogårdsarbetare och vaktmästare ska vara medlemmar trots att de främst arbetar med myndighetsutövning för alla medborgare. Jag ser också många fall där kristna symboler kläms in där de inte ska, exempelvis i minneslundar. Detta är några av anledningarna till att begravningsverksamheten bör vara kommunal. Den är inte till för Svenska kyrkans medlemmar, utan för alla människor i Sverige.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift