Vi är imponerade över hur många församlingar som sänder gudstjänster på webben. Fortsätt med det.
När möjligheten till gudstjänstfirande plötsligt upphörde, gjorde vi som de flesta mångåriga och regelbundna deltagare i söndagens gudstjänst – vi sökte oss till webben. Och vilken explosion av webbsända gudstjänster som inträffat!
Tack, kyrkokansliet, som snabbt samlade länkar på svenskakyrkan.se/kalender/digitala-gudstjanster-och-evenemang. Även om de tekniska plattformarna varierar och det saknas instruktioner för hur man gör (ibland har det krånglat att hitta till exempel Live på Facebook) har det fungerat förvånansvärt bra.
Efter att nu ha deltagit i ganska många rätt olika gudstjänster på nätet har vi gjort följande reflexioner:
Hela gudstjänster fungerar bättre än andakter. Gudstjänsten är något som församlingen gör gemensamt. Det är därför viktigt att de gemensamt lästa eller sjungna momenten finns med, psalmer och lovsång, kyrie och syndabekännelse, trosbekännelse och Vår fader.
Gudstjänstgemenskap handlar mer om att läsa, sjunga och lyssna tillsammans, än om att hälsa på bänkgrannen och delta i kyrkkaffet. Även om det också kan vara viktigt.
När vi så småningom kan fira gudstjänst som vanligt igen – då får vi inte glömma de som av olika anledningar ändå inte kan komma, på grund av sjukdom, arbete eller familjesituation.
Streamade (direktsända) gudstjänster fungerar bättre än inspelade. Vi känner då verkligen att vi deltar i en gemensam gudstjänst, vi tillsägs syndernas förlåtelse just nu, vi blir välsignade just nu, och vi deltar just nu i samma psalmsång eller bön som alla de andra. Att sjunga med i en inspelad gudstjänst blir aldrig samma sak.
Att använda bara en kamera fungerar bäst. Om man försöker vara proffsig och sända med flera kameror, göra närbilder på textläsare, organist och predikant blir känslan tv-program, inte gudstjänst.
När vi i vanliga fall sitter i vår bänk ser vi prästen och textläsarna långt borta, inte i närbild, och upplever hela kyrkorummet. Kyrkomusikern syns bara om instrumentet finns i koret.
En gudstjänst som streamas på samma sätt gör att man får en mer genuin gudstjänstupplevelse.
Textning är inte helt nödvändigt. På något sätt måste vi få veta vilka psalmer som sjungs (det kan sägas, eller man kan zooma in psalmtavlan) och också swish-numret för dagens kollekt. Vi tror att de flesta av deltagarna har tillgång till en psalmbok, åtminstone en med de ursprungliga 700 psalmerna.
Annars kanske hemförsamlingen kan låna ut psalmböcker! Om församlingen brukar projicera texter på en skärm och det är möjligt att zooma in den är det förnämligt.
Ett annat bra alternativ är att en agenda publiceras i förväg (då måste man förstås ha två enheter att titta på).
Mässfirande är inte helt nödvändigt i en gudstjänst som endast firas på distans, utan närvarande församling. Visst kan det vara fint att delta i nattvardsmässan, men meningen med mässfirandet är ju ändå att vi fysiskt ska ta emot bröd och vin, och det går inte på distans.
Vi är tvungna att klara oss utan detta under en period, och längta efter att få fira det igen när pandemin är över. Om det ändå firas mässa i de streamade gudstjänsterna så används ibland metoden, att bröd delas ut men vin hälls upp i bägaren och dricks av ingen.
Tanken bakom detta bruk förstår vi inte. Även om man inte vill dela vinet med deltagarna, måste väl ändå celebranten kunna dricka! Om ingen vill dricka vinet är det väl bättre att fira med bara bröd?
Vi är verkligen imponerade över hur många församlingar som sänder gudstjänster på webben, och hur bra det ändå går att delta i gudstjänsten på det viset.
När vi så småningom kan fira gudstjänst som vanligt igen – då får vi inte glömma de som av olika anledningar ändå inte kan komma, på grund av sjukdom, arbete eller familjesituation.
Streamandet av gudstjänster måste få fortsätta!
Gunvor Hagelberg
Hans-Olof Andrén
Göteborg
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.